Μήπως η αφαίρεση των αμυγδαλών γίνεται χωρίς λόγο;

Μήπως η αφαίρεση των αμυγδαλών γίνεται χωρίς λόγο;

Κάθε χρόνο, αρκετές χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο κάνουν αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή), αλλά είναι αρκετά πιθανό αυτή να γίνεται χωρίς λόγο. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν κάποιο όφελος από την επέμβαση.

Αυτό ισχυρίζονται οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου και συγκεκριμένα -σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης τους- 7 στα 8 παιδιά αφαιρούν τις αμυγδαλές τους, χωρίς να πληρούν τα κριτήρια.

Στην έρευνα αναλύθηκαν ιατρικά αρχεία για περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια παιδιά, από τα οποία τα 18.271 είχαν κάνει επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών μεταξύ 2005-2016. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο για τα 2.144 παιδιά (ποσοστό 11,7%) η αμυγδαλεκτομή ήταν πραγματικά δικαιολογημένη και είχε κάποιο όφελος για τα παιδιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην πραγματικότητα πολλά παιδιά που όντως μπορεί να ωφελούνταν, δεν κάνουν την επέμβαση. Η μελέτη εντόπισε 15.764 παιδιά που είχαν επαρκή συμπτώματα στο λαιμό τους, τα οποία δικαιολογούσαν την αφαίρεση των αμυγδαλών τους, όμως μόνο το 14% την είχαν κάνει.

Για να υπάρχει πιθανότητα να ωφεληθεί ένα παιδί από την αμυγδαλεκτομή, πρέπει να υποφέρει από τουλάχιστον επτά διαγνωσμένα περιστατικά πονόλαιμου μέσα σε ένα χρόνο ή από τουλάχιστον πέντε τέτοια περιστατικά ετησίως επί δύο συνεχόμενα χρόνια ή από τρία περιστατικά πονόλαιμου ετησίως για τρία διαδοχικά χρόνια.

«Τα παιδιά που έχουν λιγότερους πονόλαιμους, δεν ωφελούνται συνήθως από την αφαίρεση των αμυγδαλών, επειδή ούτως ή άλλως οι πονόλαιμοι τείνουν να εξαφανιστούν από μόνοι τους. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα που να δικαιολογείται η αμυγδαλεκτομή. Μάλιστα μπορεί μάλλον να βλαφτούν παρά να ωφεληθούν από την επέμβαση» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τομ Μάρσαλ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Journal of General Practice”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share Button