Μήπως κοκκινίζετε στο πρόσωπο;

Μήπως κοκκινίζετε στο πρόσωπο;

Η ντροπή, το ηλιακό έγκαυμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και οι εξάψεις δεν αποτελούν τους μοναδικούς λόγους για τους οποίους κοκκινίζει το πρόσωπο. Υπάρχουν και άλλοι, που συχνά είναι πολύ πιο σοβαροί.

Ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), εξηγεί ποιες δερματοπάθειες μπορεί να ευθύνονται για το κοκκίνισμα και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.

1. Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Είναι μία συχνή φλεγμονώδης δερματοπάθεια, καθώς προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού. Είναι αρκετά συχνή στα νεογέννητα μωρά (ηλικίες έως 3 μηνών) η γνωστή νινίδα. Συχνά επίσης παρουσιάζεται στους εφήβους και στους ενήλικες.

Ένα από τα συμπτώματά της είναι ένα κόκκινο εξάνθημα, το οποίο συχνά εκδηλώνεται στο πρόσωπο, ιδίως ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τη μύτη. Μερικές φορές το εξάνθημα κάνει το δέρμα να μοιάζει λιπαρό, ενώ άλλες το δέρμα είναι ξηρό και ξεφλουδίζει. Συνήθως χρειάζεται ειδική θεραπεία για να αντιμετωπιστεί.

2. Ροδόχρους νόσος – ροδόχρους ακμή. Είναι μία δερματοπάθεια που τυπικά εκδηλώνεται στο πρόσωπο. Συχνά αρχίζει με μία τάση για εύκολο κοκκίνισμα και δημιουργία μικρών ευρυαγγειών. Εάν εξελιχθεί, το κοκκίνισμα στο πρόσωπο γίνεται πιο επίμονο ή ακόμα και μόνιμο. Στις εξάρσεις της μπορούν να εμφανιστούν έντονα σπυράκια, τύπου ακμής. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 1-10% του πληθυσμού, συνήθως γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών.

3. Δερματίτιδα εξ επαφής. Είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση που αναπτύσσεται όταν κάποια ουσία που αγγίζει το δέρμα του προσώπου είτε του προκαλεί ερεθισμό είτε αλλεργική αντίδραση. Στην πρώτη περίπτωση αποκαλείται ερεθιστική δερματίτιδα και συχνά αίτια είναι, λ.χ., το σαπούνι, οι βαφές των μαλλιών, η συνεχής έκθεση στο νερό (π.χ. στους κολυμβητές), ορισμένα τρόφιμα κ.λπ.

Αν είστε αλλεργικοί σε αυτό που άγγιξε το δέρμα σας, τότε λέγεται αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Συνηθισμένα αίτιά της είναι τα αρώματα, το λάτεξ, το νικέλιο, τα κοσμήματα, ένα νέο μέικ απ κ.λπ.

4. Αντιδράσεις στα φάρμακα. Εκτός από ορισμένες ουσίες, και μερικά φάρμακα προκαλούν μια δερματική αντίδραση που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα, όταν το άτομο που τα παίρνει βγαίνει στον ήλιο. Η κατάσταση αυτή λέγεται αντίδραση φωτοευαισθησίας.Επιπλέον, ορισμένα τοπικά φάρμακα, όπως οι αλοιφές με υδροκορτιζόνη ή άλλα κορτικοστεροειδή, μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα του δέρματος όταν χρησιμοποιούνται επί περισσότερο καιρό απ’ ό,τι πρέπει. Αν νομίζετε ότι έχετε αντίδραση φωτοευαισθησίας, σταματήστε να εκτίθεστε στον ήλιο.

5. Ατοπική δερματίτιδα. Η ατοπική δερματίτιδα (ή έκζεμα) είναι ένα είδος φλεγμονής στο δέρμα, που προσβάλλει το 15-30% των παιδιών ηλικίας 2-10 ετών και ποσοστό έως 10% των ενηλίκων.
Η δερματοπάθεια αυτή προκαλεί ξηροδερμία με κόκκινες και ερεθισμένες βλάβες (εξάνθημα), οι οποίες ξεφλουδίζουν και προκαλούν πολύ έντονο κνησμό (φαγούρα). Η αντιμετώπιση γίνεται με τοπικές, συνήθως θεραπείες που μπορεί να σας βοηθήσουν ανάλογα την περίπτωση να καθαρίσετε το δέρμα. Ο δερματολόγος ιατρός θα σας προτείνει την καλύτερη για εσάς.

6. Ψωρίαση. Είναι αυτοάνοσο νόσημα. Κατ’ αυτήν, ο οργανισμός παράγει νέα δερματικά κύτταρα μέσα σε λίγες ημέρες αντί για εβδομάδες, με συνέπεια να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος και να δημιουργούν τις χαρακτηριστικές ψωριασικές πλάκες.
Για την αντιμετώπισή της απαιτείται εξειδικευμένη θεραπεία, την οποία θα επιλέξει ο δερματολόγος ιατρός αναλόγως με το είδος και την έκταση των βλαβών.

7. Ερυθηματώδης λύκος. Ο λύκος επίσης είναι αυτοάνοση πάθηση. Υπάρχουν δύο είδη λύκου που προκαλούν κοκκίνισμα του προσώπου.

Ο ένας είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ο οποίος προσβάλλει διάφορα όργανα, προκαλώντας μερικές φορές κοκκίνισμα και πρήξιμο στο δέρμα. Μερικοί πάσχοντες αναπτύσσουν επίσης ένα χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα στα μάγουλα και στη μύτη, που δημιουργεί σχήμα πεταλούδας.

Η δεύτερη μορφή λύκου είναι ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, ο οποίος είναι χρόνια νόσος του δέρματος. Αυτός προκαλεί καλά περιγεγραμμένες σκούρες κόκκινες κηλίδες που έχουν σχήμα δίσκων (εξ ου και η ονομασία του).

Πότε να πάτε στον γιατρό

«Επειδή υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα στο πρόσωπο, είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση», τονίζει ο Δρ. Μιχελάκης. «Επομένως, εάν το κοκκίνισμα επιμένει και δεν υποχωρεί, πρέπει να το εξετάσει ένας δερματολόγος. Συνήθως αυτό πρέπει να γίνει όταν το κοκκίνισμα διαρκεί πάνω από 1-2 εβδομάδες».

Share Button