Μήπως σας παχαίνει η μοναξιά;

Μήπως σας παχαίνει η μοναξιά;

Μπορεί κανείς να μην το παραδέχεται, αλλά ολοένα και περισσότερα άτομα βρίσκουν “καταφύγιο” στο συναισθηματικό φαγητό (comfort food), αποζητώντας να νικήσουν τη μοναξιά τους και να επιβραβεύσουν τον ευατό τους.

Οι σύγχρονοι και απαιτητικοί ρυθμοί ζωής, δε, επιτείνουν το πρόβλημα αυτό, οδηγώντας εκατομμύρια άτομα στο να αυξάνουν το σωματικό τους βάρος εξαιτίας της συναισθηματικής αυτής διασύνδεσης τροφής και καθημερινότητας.

Όπως αναφέρει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, οι τελευταίες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν πως το ότι μέσα από το φαγητό προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε τις χαμένες κοινωνικές επαφές μας (Apetite 2015).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μελέτες, οι άντρες «ποντάρουν συναισθηματικά» σε γεύματα που θυμίζουν τη θαλπωρή της μαμάς (σούπα, μακαρονάδα και παγωτό για επιδόρπιο), ενώ οι γυναίκες σε ό,τιδήποτε απομακρύνει τις σκέψεις τους από τις υποχρεώσεις (σοκολάτα, μπισκότα, παγωτό). Μόλις οι 4 στους 10 θεωρούν ότι κάνουν υγιεινές επιλογές για να νιώσουν καλύτερα (Journal of Consumer Psychology, 2014).

“Το λεγόμενο comfort food στο οποίο οι άνθρωποι ξεσπούν για να νιώσουν καλύτερα περιλαμβάνει πρωτίστως λιπαρά τρόφιμα, κατεξοχήν γλυκά, πλούσια σε υδατάνθρακες και θερμίδες” εξηγεί η κα Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με την ίδια, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σοκολάτα. Τα τρόφιμα αυτά παρέχουν παροδική ευχαρίστηση, χαρά, επιβράβευση και αγχολυτική δράση. Οδηγούν όμως σε σημαντική αύξηση του βάρους καθώς είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνα ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Τί να κάνουμε

 

Ο επιστημονικός τρόπος για να νικήσουμε το συναισθηματικό φαγητό είναι:

1)Τα πέντε γεύματα την ημέρα. “Η πολύωρη νηστεία θα σας οδηγήσει άμεσα σε κάποιο έτοιμο και θερμιδογόνο τρόφιμο όπως είναι τα γλυκά, ώστε να λάβετε γρήγορα και εύκολα την ενέργεια που χρειάζεστε”.


2)Η υγιεινή εκδοχή ενός γλυκού ή λιπαρού τροφίμου, εφόσον νιώθετε την ανάγκη να καταναλώσετε κάτι τέτοιο. “Ποντάρετε σε ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με μέλι ή σε γλυκό του κουταλιού, σε μια κρέπα από ασπράδια αυγού και βρώμη με μέλι και κανέλα. Αν θέλετε κάτι πιο αλμυρό φτιάξτε μια σπιτική πίτσα με πίτα από σουβλάκι, τυρί κίτρινο χαμηλό σε λιπαρά και τριμμένη ντομάτα. Έτσι καλύπτετε την ανάγκη σας χωρίς να κινδυνεύετε να υπερβείτε το ημερήσιο όριο θερμίδων που χρειάζεστε για να διατηρηθείτε” εξηγεί η διατροφολόγος.

3)Αποκτήστε ενδιαφέροντα που αποσπούν την προσοχή σας από το φαγητό. “Η επιθυμία μας για το comfort food μοιάζει με ένα κύμα του surf. Έρχεται επιθετικά, κορυφώνεται και φεύγει. Όλο αυτό κρατάει γύρω στα 10’. Εμπνευστείτε κάτι να κάνετε αυτό το χρονικό διάστημα που θα σας τραβήξει έντονα την προσοχή ώστε να ξεχαστείτε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να ακούσετε μουσική, να παίξετε με το παιδί σας, να συμμετάσχετε σε μια ομάδα με κοινά ενδιαφέροντα”.

4)Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Η αερόβια γυμναστική έχει αγχολυτική δράση και μειώνει τα επίπεδα της όρεξης. Προτιμήστε τα ομαδικά αθλήματα και προσπαθήσετε να δικτυωθείτε και να χτίσετε κοινωνικές επαφές.