Μήπως υποφέρετε από το σύνδρομο Burn-out;

Μήπως υποφέρετε από το σύνδρομο Burn-out;

Το Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, αφού ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι εμφανίζουν τα συμπτώματα του γνωστού συνδρόμου Burn out. Το σύνδρομο συνήθως χτυπά τις ηλικίες των 25 έως 45 ετών και προκαλείται από το εξαντλητικό ωράριο, τις υψηλές απαιτήσεις και το μεγάλο φόρτο εργασίας, τις μη ικανοποιητικές χρηματικές απολαβές, αλλά και τις κακές σχέσεις με προϊσταμένους και συναδέλφους.

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν όσοι υποφέρουν από το σύνδρομο είναι πονοκέφαλος, εξάντληση, δυσκολίες ύπνου (υπνηλία, αϋπνία), υπερένταση, μυοσκελετικοί πόνοι, απώλεια της λίμπιντο και διαταραχές της όρεξης (ανορεξία ή αυξημένη όρεξη). Οι «ασθενείς» εμφανίζουν ακόμη εκνευρισμό, ευσυγκινησία, ευερεθιστότητα, στρες, αδυναμία συγκέντρωσης και κυκλοθυμία.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους υποφέρουν από Burn-out, να μην αναλαμβάνουν περισσότερες υποχρεώσεις από όσες μπορούν, να διαχειρίζονται καλύτερα τον εργασιακό τους χρόνο, να περιορίσουν ό,τι τους προκαλεί άγχος στο εργασιακό τους περιβάλλον, να αυξήσουν τις ώρες ύπνου και να επιλέξουν μία δραστηριότητα που τους ευχαριστεί για να εκτονώνονται!