Μόνο ένας στους τρεις ασθενείς λαμβάνει σωστά τη θεραπεία του!

Μόνο ένας στους τρεις ασθενείς λαμβάνει σωστά τη θεραπεία του!

Μόλις ένας στους τρεις ασθενείς ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και λαμβάνει σωστά τη θεραπεία του. Αυτό έδειξε έρευνα του Webrating Health και του DailyPharmaNews.gr, σχετικά με την συμμόρφωση των ασθενών που παρουσιάστηκε στο 2nd Patient Compliance Conference με θέμα: Συμμόρφωση, Η επόμενη ημέρα: Εκπαιδευμένος Ιατρός – Ενεργός Ασθενής – Αποτελεσματικές Θεραπείες, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ που διοργάνωσε το DailyPharmaNews.gr στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.

Την έρευνα παρουσίασε ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Ιωάννης Υφαντόπουλος, διευκρινίζοντας πως η φαρμακευτική συμμόρφωση συνδέεται άρρηκτα με τη λήψη του σωστού φαρμακευτικού σκευάσματος, την κατάλληλη στιγμή, στην απαιτούμενη δόση και για το χρονικό διάστημα που συστήνει ο εκάστοτε θεράπων ιατρός. Δυστυχώς, όμως, όπως ανέφερε ο κ. Υφαντόπουλος, το 12%-24% των ασθενών δεν συμμορφώνεται ποτέ στις οδηγίες του θεράποντος ιατρού! Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 30-35% των ασθενών ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και το 40%-58% των ασθενών έχει διάφορους βαθμούς συμμόρφωσης.

Μάλιστα η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό συμμόρφωσης σε μακροπρόθεσμες φαρμακευτικές θεραπείες κυμαίνεται στο 40-50%, ενώ το ποσοστό συμμόρφωσης για βραχυπρόθεσμες θεραπείες αγγίζει το 70-80%.

Όσο για τη συμμόρφωση στις αλλαγές του τρόπου ζωής δεν ξεπερνά το 20-30%. Όπως είπε ο κ. Υφαντόπουλος, το μεγαλύτερο κόστος υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στον χώρο του φαρμάκου τον έχει επωμισθεί η φαρμακοβιομηχανία (48%) και οι ίδιοι οι καταναλωτές (18,6%), ενώ οι παράγοντες που επηρεάζουν την μη συμμόρφωση, σχετίζονται με τα οικονομικά προβλήματα (30%) και την φτωχοποίηση του συστήματος υγείας (55%), τη δυσανεξία, καθώς και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Παράλληλα η έρευνα έδειξε ότι οι ιατροί δεν αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ενημέρωσης και ότι οι οδηγίες των ιατρών δεν γίνονται πάντοτε αποδεκτές από τους ασθενείς. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ακόμη ότι οι ίδιοι οι ασθενείς είναι αυτοί τελικά που αποφασίζουν για τη θεραπεία τους, ενώ η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα και έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στο ΕΣΥ.