Νέα επαναστατική απεικονιστική μέθοδος για την υποτροπή του καρκίνου του προστάτη

Νέα επαναστατική απεικονιστική μέθοδος για την υποτροπή του καρκίνου του προστάτη

Έγκαιρη σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη προσφέρει η νέα απεικονιστική μέθοδος PET-CT με το ραδιοφάρμακο 18F- PSMΑ που διενεργείται στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

Πρόκειται για απεικoνιστική μέθοδο, η οποία προσφέρει τη μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια, σε σύγκριση με όλες τις υπάρχουσες εξετάσεις που εφαρμόζονται σήμερα.

Η PSMA (prostate specific membrane antigen) είναι μια διαμεμβρανική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα του προστάτη αδένα. Η σύνδεσή της με ραδιοϊσότοπα επιτρέπει την ανίχνευση της έκτασης της νόσου σε ασθενείς με υποτροπή του καρκίνου του προστάτη, εξασφαλίζοντας πιο ορθή και στοχευμένη διάγνωση.

Η PET/CT απεικόνιση με PSMA έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τις καθιερωμένες απεικονιστικές μεθόδους στη σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη, καθώς  μπορεί να ανιχνεύσει  υποτροπή ακόμα και σε ασθενείς με μικρές αυξήσεις των τιμών του PSA, προσφέροντας  πρώιμη διάγνωση  άρα και έγκαιρη θεραπεία, σημειώνει ο Διευθυντής των Τμημάτων Πυρηνικής Ιατρικής & PET-CT του ΥΓΕΙΑ, Βασίλειος Πρασόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χρειάζεται πλέον οι ασθενείς να μεταβαίνουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού για να πραγματοποιήσουν την εξέταση αυτή, κάτι που συνεπάγεται ταλαιπωρία και κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για το σύστημα υγείας της χώρας. Παράλληλα, προσθέτει ο κ. Πρασόπουλος, «ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την εξατομικευμένη ιατρική, καθώς μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα στοχευμένες θεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Η νέα αυτή εξέταση μας καλωσορίζει στη νέα εποχή συνδυασμένης διάγνωσης και θεραπείας (theranostics), που αποτελεί το μέλλον της Πυρηνικής Ιατρικής».

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου