Νέα παράταση στους παλιούς επικουρικούς

Νέα παράταση στους παλιούς επικουρικούς

Την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών (ιατρών και λοιπού προσωπικού) για άλλο ένα χρόνο  (μέχρι 30/9/2017) προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται την Τετάρτη 27/7 στην ολομέλεια της Βουλής.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις έντονες πιέσεις και κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας για την έλλειψη προσωπικού. Βέβαια η παράταση των ήδη επικουρικών ιατρών αποτελεί απλά ένα ημίμετρο, καθώς αφενός παρατείνει την αβεβαιότητα ιατρών που ήδη υπηρετούν για αρκετά χρόνια στο ΕΣΥ αφετέρου σε ένα χρόνο τα νοσοκομεία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εκ νέου το πρόβλημα.

Αρκετοί υγειονομικοί φορείς θεωρούν ότι μία ιδανική λύση θα ήταν η  μονιμοποίηση των επικουρικών με μετατροπή των συμβάσεων τους  σε αορίστου χρόνου. Όμως το συγκεκριμένο αίτημα συναντά αντιδράσεις και από μερίδα των ιατρών, καθώς θεωρείται ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει διορισμούς μόνιμων ιατρών στο ΕΣΥ με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κάποιοι θα διορίζονται με τις συνήθεις διαδικασίες των προκηρύξεων θέσεων οι οποίες απαιτούν αυξημένα προσόντα και κάποιοι απλά με μία επετηρίδα και άνευ άλλης αξιολόγησης. Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι για τους παλιούς επικουρικούς θα ισχύσει η παράταση του ενός έτους με λήξη το Σεπτέμβρη του 2017.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου