Νέες οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος από το ENSP

Νέες οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος από το ENSP

Το πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ΤΟΒg”, το οποίο υλοποιήθηκε με Ελληνική επιστημονική συμμετοχή και με επικεφαλής τον καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, έρχεται να προσφέρει μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση στο πρόβλημα της διακοπής του καπνίσματος: Έτσι, για πρώτη φορά παγκοσμίως εκδόθηκαν επιστημονικές οδηγίες ειδικά προσαρμοσμένες για τις ανάγκες 5 ειδικών ομάδων καπνιστών, που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτές είναι:  οι Έφηβοι, οι Έγκυες γυναίκες, αλλά και ασθενείς που πάσχουν από Καρδιαγγειακά Νοσήματα, Διαβήτη και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα μιας νέας κατεύθυνσης, η οποία προτάσσει την ανάγκη πιο εξειδικευμένης επιστήμης για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση, αυτού του τόσο σοβαρού θέματος Δημόσιας Υγείας: του καπνίσματος.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ΤΟΒg” με επίσημο φορέα το ΚΕΕΛΠΝΟ, επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη και τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από όλη την Ευρώπη, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο 2ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο “Γεφυρώνοντας την Επιστήμη και την Πολιτική για καλύτερες στρατηγικές Ελέγχου του Καπνού” (Bridging Science and Policy for Better Tobacco Control Strategies), που διοργανώνει στην Αθήνα, το European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από την ίδρυσή του.

Το συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) .

«Με επίκεντρο την Ελλάδα και το Συνέδριο που γίνεται στη χώρα μας, το ENSP σηματοδοτεί την κήρυξη μιας νέας εποχής, για την όσο το δυνατόν περισσότερη ενεργοποίηση της επιστήμης στην αποτελεσματική προσέγγιση ενός χρόνιου προβλήματος, που απασχολεί πολύ σοβαρά τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστηρίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής έκδοσης των οδηγιών “TOBg”, Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.

«Η συνειδητοποίηση ότι “ένα κλειδί δεν μπορεί να ανοίξει όλες τις πόρτες”, ήταν αυτή που δημιούργησε την ανάγκη έκδοσης εξειδικευμένων οδηγιών, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τα προβλήματα διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και ασθενών» δηλώνει ο κ. Μπεχράκης και προσθέτει πως «Το κάπνισμα δεν είναι μια “κακή συνήθεια”, δεν είναι ένα απλό θέμα life style, είναι μια σκληρή εξάρτηση, ένα έντονα κοινωνικό και βαθιά ανθρώπινο πρόβλημα, που η επίλυσή του απαιτεί περισσότερη επιστήμη. Αυτή ακριβώς η ανάδειξη, αλλά και η υπόδειξη επιστημονικά τεκμηριωμένων λύσεων, αποτελεί την πεμπτουσία του συνεδρίου, τα πορίσματα του οποίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την παγκόσμια κοινότητα. Δυο είναι τα συγκεκριμένα σημεία εστίασης για τη μείωση του καπνίσματος: η πρόληψη, με την εφαρμογή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα σχολεία και η διακοπή, με την  ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων και οδηγιών διακοπής».

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου