Νέο φάρμακο για το άσθμα

Νέο φάρμακο για το άσθμα

Ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από άσθμα δίνει ένα νέο φάρμακο, που βρίσκεται στη φάση των κλινικών δοκιμών και υπόσχεται να φέρει… επανάσταση στη θεραπεία της νόσου.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η χορήγηση του Fevipiprant σε ασθενείς φαίνεται να οδηγεί σε σημαντικό περιορισμό των συμπτωμάτων, μείωση των πνευμονικών λοιμώξεων και βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας, ενώ το νέο σκεύασμα απαλλάσσει τους ασθενείς από τη χρήση στεροειδών, που οδηγούν σε αύξηση βάρους, διαβήτη, υπέρταση και οστεοπόρωση.

«Το νέο φάρμακο θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τη μελλοντική θεραπεία του άσθματος. Είμαι ενθουσιασμένος από τη δυνατότητά του να μειώνει την ανάγκη να λαμβάνουν οι ασθενείς στεροειδή» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου του Λέστερ, Κρις Μπράιτλινγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι επόμενες μελέτες επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου, «το Fevipiprant θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά σε λιγότερο από τρία χρόνια».

Στην πρώτη κλινική δοκιμή, στο Λέστερ, συμμετείχαν 61 άτομα, ενώ η επόμενη δοκιμή, σε δείγμα 850 ασθενών, αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στις δυνατότητες αλλά και τις παρενέργειες του σκευάσματος. Οι ειδικοί που επιβλέπουν τις δοκιμές υποστηρίζουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να μειώσει κατά 50% τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας κρίσης που θα έστελνε τον ασθενή στο νοσοκομείο.