ΓΓ Δημόσιας Υγείας: Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας για επιδημία ελονοσίας

ΓΓ Δημόσιας Υγείας: Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας για επιδημία ελονοσίας

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας για επιδημία ελονοσίας, διαβεβαιώνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και επισημαίνει ότι «η διασπορά αναίτιας ανησυχίας και η δυσφήμηση της διεθνούς εικόνας της χώρας είναι ανεύθυνη ενέργεια».

Ο κ. Μπασκόζος τονίζει στη συνέντευξή του ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεδειγμένο κρούσμα, που να έχει μεταδοθεί από πρόσφυγα και μετανάστη αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι η πολιτεία λαμβάνει μέτρα, παρακολουθεί την κατάσταση και με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν δεν υφίσταται κανένας λόγος αυξημένης ανησυχίας.

Ερώτηση : Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με την ελονοσία;

Απάντηση : Το πρόβλημα με την ελονοσία είναι όσο σοβαρό ήτανε και πέρσι και πρόπερσι και τα τελευταία πέντε χρόνια και μάλιστα ευτυχώς φέτος φαίνεται να είναι λιγότερα σοβαρό απ΄ότι ήταν το 2011, που είχαμε περίπου 40 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης και με αθόρυβη δουλειά των υπηρεσιών αντιμετωπίστηκαν και μηδενίστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ερώτηση : Φέτος πόσα έχουμε;

Απάντηση : Εγχώριας μετάδοσης έχουμε δύο στη νότια Ελλάδα και δύο στη βόρεια Ελλάδα, σε σύνολο 65 κρουσμάτων μέχρι στιγμής, τα οποία είναι κρούσματα που τα είχαν οι άνθρωποι αυτοί όταν ήρθαν εδώ, αλλά δεν έχει καμία σχέση με μετάδοση εντός της χώρας και με απειλές επιδημίας κλπ . Κανένας τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Εμείς βέβαια έχουμε το σχέδιο ΜΕΡΟΠΗ το οποίο προβλέπει τον μηδενισμό των κρουσμάτων. Αυτός είναι σταθερά ο στόχος μας, γι αυτό κάνουμε και όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να το πετύχουμε αυτό. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι θεωρώ ότι η διασπορά αναίτιας ανησυχίας και η δυσφήμηση της διεθνούς εικόνας της χώρας είναι ανεύθυνη ενέργεια και καλώ όσους το κάνουν να σκεφτούν τι ακριβώς κάνουν.

Ερώτηση : Εσείς σκοπεύετε να παραιτηθείτε μετά την απαίτηση του κ. Πατούλη; Εν πάσει περιπτώσει προβληματίζεστε;

Απάντηση : Καθόλου εγώ είμαι ορισμένος από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας. Όσο έχω την εμπιστοσύνη τους θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου. Γιατί το σημαντικό είναι να κάνω τη δουλειά μου και δεν την κάνω μόνος μου βέβαια, την κάνω με όλη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και με όλους τους συνεργάτες τους θεσμικούς. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για να σκεφτόμαστε αυτά που λέτε.

Ερώτηση : Άρα αυτό που λέτε στον κόσμο είναι να μην ανησυχεί ;

Απάντηση : Λέμε στον κόσμο : δεν υπάρχει κανένας λόγος αυξημένης ανησυχίας, λέμε ότι πρέπει να προσέχουν να μην αφήνονται ακάλυπτοι στα κουνούπια. Οι κανόνες υγιεινής θα μπουν στη σελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ εάν θέλουν να ενημερωθούν από τους ειδικούς, διότι βγαίνουν οι ειδικοί και μιλούν . Πρέπει να φορούν μακρυμάνικα, ας βάζουν αυτά τα εντομοαπωθητικά, ας μην αφήνουν τον εαυτό τους ακάλυπτο στα κουνούπια . Προσέξτε δεν είναι όλα τα κουνούπια που κυκλοφορούν στη χώρα ανωφελείς κώνωπες, είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό. Κάνουμε εντομολογική παρατήρηση και αυτή τη στιγμή για να δούμε πού υπάρχουν εστίες για να έχουμε ειδική δράση. Είναι τόσες πολλές οι δράσεις που γίνονται, που δεν μπορώ να σας τις πω στα πλαίσια μιας σύντομης συνέντευξης. Είναι πολλές, ας είναι σίγουροι οι πολίτες, όλοι όσοι ζουν σε αυτοί τη χώρα ότι γίνεται το μέγιστο αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει.