Νικήστε το άγχος με…γυμναστική!

Νικήστε το άγχος με…γυμναστική!

Είναι γνωστό σε όλους πως η άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική υγεία.

Μπορεί όμως η γυμναστική  να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το άγχος της καθημερινότητας; Ναι, απαντούν οι επιστήμονες οι οποίοι άρχισαν να κατανοούν, πως η άσκηση αναδομεί τον εγκέφαλο και τον βοηθά να καταπολεμά το στρες. Στις μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στο ρόλο της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την ευφορία που νιώθουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Στα πειράματα αυτά, οι ερευνητές προκαλούσαν τεχνητό άγχος στα ποντίκια. Τα τρωκτικά όμως, που είχαν εξασκηθεί στο τρέξιμο έδειξαν μικρότερη δράση της σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους και αποκαλύφθηκε, πως ήταν λιγότερο αγχωμένα και αβοήθητα παρά το τεχνητό άγχος που τους είχε προκληθεί.

Άλλοι επιστήμονες έψαξαν να βρουν, πως η άσκηση επηρεάζει τη δράση της ντοπαμίνης, ενός άλλου νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου ενώ ορισμένοι μελετητές επικέντρωσαν την έρευνά τους στην αντιοξειδωτική δράση της ήπιας άσκησης. Έτσι αποδείχθηκε, πως ακόμη και η ήπια άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους.

Σε παρόμοιο πείραμα με ποντίκια που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, προκλήθηκε τεχνητό άγχος στα ποντίκια μέσω ενέσεων με διάφορα χημικά στοιχεία. Τα ποντίκια, που δεν είχαν ασκηθεί, μόλις αφέθηκαν σε διαφορετικό περιβάλλον έτρεξαν αμέσως να κρυφτούν σε σκοτεινές γωνιές. Αντίθετα, τα άλλα, που είχαν έστω για λίγο τρέξει, αποδείχθηκε, πως ήταν πιο ήρεμα, καθώς αντί να κρυφτούν σε σκοτεινές γωνιές άρχισαν να εξερευνούν το χώρο.

Share Button