Ο χυμός βατόμουρου κάνει το μυαλό ξυράφι!

Ο χυμός βατόμουρου κάνει το μυαλό ξυράφι!

Τα βατόμουρα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά ενισχύουν την μνήμη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου! Και αυτό γιατί είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Exeter σε υγιή άτομα ηλικίας 65 έως 77, όσοι έπιναν καθημερινά συμπυκνωμένο χυμό βατόμουρου, εμφάνισαν βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και την ενεργοποίηση του εγκεφάλου κατά τη διενέργεια γνωστικών τεστ. Καταγράφηκαν, επίσης, στοιχεία που υποδηλώνουν βελτίωση της μνήμης.

Η δρ Joanna Bowtell, επικεφαλής Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε σχετικά: “Η γνωστική μας λειτουργία τείνει να μειώνεται καθώς γερνάμε, αλλά προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι διατηρείται καλύτερα σε υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με διατροφή πλούσια σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

Φρούτα

Από τη μελέτη αποκλείστηκαν όσοι είχαν δηλώσει πως κατανάλωναν περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ενώ το σύνολο των συμμετεχόντων είχαν διατηρήσει το διατροφικό τους μοντέλο σε όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο κίνδυνος της άνοιας μειώνεται με υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και πως η γνωστική λειτουργία διατηρείται καλύτερα σε υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές.

Τα φλαβονοειδή, τα οποία είναι άφθονα σε φυτά, είναι πιθανό να είναι ένα σημαντικό συστατικό σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.