Ο Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει τη δράση του στην Ελλάδα

Ο Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει τη δράση του στην Ελλάδα

Ο Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει τη δράση του στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της ολοένα αυξανόμενης κοινότητας προσφύγων και μεταναστών που στεγάζεται σε διαμερίσματα και καταλύματα στην αστική περιοχή της Αθήνας.

Παρόλο που η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παραμένει στο επίκεντρο των επιχειρήσεών του, ο Ερυθρός Σταυρός στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της αυτοσυντήρησης και της αυτάρκειας των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών προσφύγων, βοηθώντας τους να απολαμβάνουν των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Περισσότεροι από 8.270 άνθρωποι, θύματα βασανιστηρίων, ασυνόδευτα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, χρόνια πάσχοντες και ηλικιωμένοι μεταξύ άλλων θα επωφεληθούν από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΓΔ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).

Σχεδόν 21.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο επωφελούνται από το πρόγραμμα στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε διαθέσιμα διαμερίσματα και καταλύματα, σε τουλάχιστον 20 πόλεις της Ελλάδας (ESTIA)[1]. Η πλειονότητα – πάνω από 14.000 άνθρωποι – έχει ενσωματωθεί στις τοπικές κοινωνίες και ζει σήμερα μαζί με τον γηγενή πληθυσμό της Αθήνας. Και ενώ απολαμβάνει παρόμοια με τους Έλληνες δικαιώματα και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, στην πράξη παρουσιάζονται ακόμη ορισμένα κενά, διαδικαστικού, πολιτισμικού και γλωσσικού χαρακτήρα, γεγονός που καθιστά τους “πρόσφυγες του άστεως” αρκετά ευάλωτους.

Στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, ο Ερυθρός Σταυρός διαχειρίζεται:

  • Τον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Αμπελοκήπων, όπου καθημερινά παρέχεται εξειδικευμένη παιδιατρική περίθαλψη (αλλά και ιατρικές εξετάσεις σε σχολεία). Εμβολιασμοί και παραπομπές στο ελληνικό σύστημα δημόσιας υγείας προσφέρονται επίσης με την παρουσία ειδικευμένων διερμηνέων.
  • Κινητές Μονάδες Υγείας. Με στόχο την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες του αστικού προσφυγικού πληθυσμού της Αθήνας, οι δύο κινητές μονάδες, στελεχωμένες με ιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό και διερμηνέα, παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εμβολιασμούς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε καταλύματα προσφύγων και εφόσον χρειαστεί, σε Κέντρα Φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
  • Πολυδύναμο Κέντρο: Ένας κοινωνικός «κόμβος» για τους πρόσφυγες στην καρδιά της Αθήνας, που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για παιδιά, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων. Μεταξύ άλλων, το Πολυδύναμο Κέντρο προσφέρει την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, ενισχυτική διδασκαλία, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμβουλευτική, τηλεφωνική υπηρεσία πληροφοριών και μεταφραστικές υπηρεσίες. Απώτερος στόχος είναι η ένταξη των προσφύγων στις ευρύτερες κοινωνίες.
  • Συνοδευτική Υπηρεσία για παραπομπές, διερμηνεία και πολιτισμική διαμεσολάβηση. Εξειδικευμένη ομάδα διερμηνέων και πολιτιστικών διαμεσολαβητών, εκπαιδευμένων στον τοπικό πολιτισμό και τη γλώσσα, συνοδεύει τους πρόσφυγες στα ραντεβού τους στις δημόσιες υπηρεσίες. Επί του παρόντος, η ομάδα αποτελείται από 15 διερμηνείς, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη δεύτερη γενιά προσφύγων. Ένα σύγχρονο σύστημα καταχώρισης για χρήστες διαδικτύου και Android έχει αναπτυχθεί για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες διερμηνείας.
  • Σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης και ετοιμότητας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης σε περίπτωση ξαφνικής και μεγάλης εισροής προσφύγων.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπανα