Ο οφθαλμολογικός έλεγχος βοηθάει στην πρόβλεψη της άνοιας

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος βοηθάει στην πρόβλεψη της άνοιας

Ενας απλός οφθαλμολογικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη ανάπυξης άνοιας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που έχουν λεπτότερους αμφιβληστροειδείς τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη.

Αυτό έδειξε μία νέα μελέτη που περιελάμβανε 32.000 άτομα (ηλικίας 40 έως 69 ετών) που είχαν μερίσματα των αμφιβληστροειδών και εξετάστηκαν με τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT), ενώ αξιολογήθηκαν επίσης για μνήμη τους.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology, άτομα με το λεπτότερο στρώμα νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς ήταν πιο πιθανό να αποτύχουν σε μία ή περισσότερες από τις γνωστικές εξετάσεις και ήταν 2 φορές πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες στις αξιολογήσεις παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκαν τα επόμενα τρία χρόνια.

Προβλήματα όπως η απώλεια μνήμης και άλλες μορφές γνωστικής δυσλειτουργίας είναι γνωστό ότι είναι πρώιμοι δείκτες άνοιας και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η οφθαλμική εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση ατόμων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πάθηση.

Ο καθηγητής Paul Foster, από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, λέει ότι είναι πιθανό να αναπτυχθούν θεραπείες που θα είναι πιο αποτελεσματικές ως προς την επιβράδυνση ή ακόμα και το «πάγωμα» της άνοιας σε προηγούμενα στάδια της νόσου. Επίσης, με τη στόχευση των ανθρώπων στα προηγούμενα στάδια, θα πρέπει να είναι δυνατό να σχεδιάζονται καλύτερες κλινικές δοκιμές για θεραπείες που κάνουν πραγματική διαφορά και βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων.

Οι ειδικοί λένε ότι η επιδείνωση του ιστού του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να αντανακλά τις αλλαγές που συμβαίνουν στο αγγειακό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι μόνο αυτή η δοκιμή από μόνη της δεν θα ήταν αρκετή για την ανίχνευση της άνοιας, δεδομένου ότι η ύπαρξη ενός λεπτότερου αμφιβληστροειδούς δεν συσχετίζεται πάντα με την εμφάνιση της γνωσιακής παρακμής.