«Όχι στο Grexit στην υγεία»

«Όχι στο Grexit στην υγεία»

Με σύνθημα «όχι στο Grexit στην υγεία», ξεκίνησε στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες μια εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος πρόσβασης στην υγεία στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία ανήκει στο βέλγικο νοσοκομείο CHU Saint-Pierre, σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Erasme, τους Γιατρούς του Κόσμου και μια σειρά νοσοκομείων υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ULB.

Στόχος της κινητοποίησης είναι η συγκέντρωση πόρων που θα στηρίξουν έμπρακτα τους ασθενείς και τους γιατρούς στην Ελλάδα, αλλά και η συγκέντρωση υπογραφών σ’ ένα κείμενο που απευθύνεται στις ευρωπαϊκές αρχές και ζητά την επαναφορά του ελληνικού προϋπολογισμού για την υγεία στα προ της κρίσης επίπεδα.

«Το σημαντικότερο είναι να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι λαοί της Ευρώπης. Οι περικοπές στην υγεία στην Ελλάδα μας αφορούν όλους, γιατί χτυπούν μια θεμελιώδη αξία της Ευρώπης, που είναι η πρόσβαση στην υγεία», σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο γυναικολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Erasme, Ιβόν Ενγκλέρ. O δρ. Ενγκλέρ είναι υπεύθυνος για ένα από τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ποσό που θα συγκεντρωθεί για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανάγκες είναι «τεράστιες» σε όλα σχεδόν τα τμήματα, ωστόσο προτεραιότητα δόθηκε στην αγορά θερμοκοιτίδων για τα δύο κέντρα νεογνολογίας της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην αγορά αντιδραστηρίων για το 1οΤμήμα Παιδιατρική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Τα άλλα δύο έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την εκστρατεία αυτή, είναι o εξοπλισμός των μονάδων υγείας στη Βόρεια Εύβοια και η προσφορά φαρμάκων, καθώς και η υποστήριξη της καινούργιας Πολυκλινικής των Γιατρών του Κόσμου στον Πειραιά, με επίκεντρο την ψυχική υγεία.