Οδηγίες προς τους νέους διοικητές του ΕΣΥ

Οδηγίες προς τους νέους διοικητές του ΕΣΥ

Συμβουλές για καλύτερο …management στο ΕΣΥ έδωσε στη νέα φρουρά διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι ιθύνοντες της οδού Αριστοτέλους, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν,  επιχειρούν να αλλάξουν σελίδα, σβήνοντας τα κακώς κείμενα στην καθημερινότητα των νοσηλευτικών μονάδων της χώρας όπως είναι η ρουσφετοκρατία.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε συνάντηση την Τετάρτη με τους νέους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεδίπλωσαν ένα φιλόδοξο σχέδιο διαχείρισης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επεσήμανε ότι «θέλουμε να εδραιώσουμε ένα άλλο κοινωνικό ήθος στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να παρέμβουμε στις διαχρονικές στρεβλώσεις, διασφαλίζοντας την ευστάθεια και την αυξανόμενη κάλυψη των αναγκών των πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους διοικητές να υποστηρίξουν τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό των νοσηλευτικών μονάδων, με τον ίδιο να αναγνωρίζει για μία ακόμη φορά την δύσκολή εργασιακή καθημερινότητα τους.

«Οι άνθρωποι είναι πολύ πιεσμένοι, ζορισμένοι αλλά εξακολουθούν να στηρίζουν το ΕΣΥ και να εξυπηρετούν με αξιόπιστο τρόπο τους πολίτες», είπε ο κ. Ξανθός. Γι αυτό και στη λίστα των καθηκόντων των  διοικητών  συμπεριλαμβάνεται και ο σεβασμός προς τους ανθρώπους του ΕΣΥ «οι οποίοι είναι στα όρια των αντοχών τους».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ακόμη και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό «με ειλικρίνεια και χωρίς μεγαλοστομίες να κάνουμε μετρήσιμες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν την κατάσταση».

Το τρίπτυχο της εξόδου από την σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ και το οποίο σύμφωνα με τον κ. Ξανθό πρέπει να αποτελέσει τη πυξίδα των διοικητών είναι «δικαιοσύνη, εντιμότητα και αξιοκρατία».

Σβήνουν τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία

Η διαφθορά συνεχίζει να «πληγώνει» το σύστημα Υγείας, με τον κ. Ξανθό να καλεί τους διοικητές να μην δείξουν καμία ανοχή και συγκάλυψη σε φαινόμενα εκμετάλλευσης των ασθενών.

«Χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις. Μία την έχουμε, ήδη, νομοθετήσει. Είναι η λίστα χειρουργείου. Τα χειρουργεία θα προγραμματίζονται με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενή και όχι με βάση τη σχέση ασθενή-γιατρού», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Γεμάτα τα ταμεία του ΕΣΥ

Επιπλέον, οι διοικητές έλαβαν σαφείς οδηγίες δια στόματος Παύλου Πολάκη, για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών.

«Η Νο 1 υποχρέωσή σας είναι μέχρι τον Αύγουστο να έχετε δώσει 605 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσετε τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων. Αυτά τα χρήματα υπάρχουν και πρέπει να «πέσουν» στην αγορά. Μέχρι το τέλος του 2016 θα πρέπει να έχουν δοθεί 1.121.000.000 ευρώ».

Ο ίδιος ζήτησε, επίσης, από τους νέους διοικητές να καταβάλλουν σκληρή προσπάθεια για την πάταξη της σπατάλης, επισημαίνοντας την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές των νοσοκομείων.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε, επίσης, την υποχρέωση όλων για έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κυνηγήσετε τη γραφειοκρατία. Και όσον αφορά την έγκαιρη καταβολή των εφημεριών αλλά και στις πληρωμές προς τους προμηθευτές. Έχετε αρκετά ταμειακά διαθέσιμα. Αυτά δεν πρέπει να λιμνάζουν. Πρέπει να τα δώσετε για να πάρετε νέα επιχορήγηση».