Οδηγός προστασίας από τον καλοκαιρινό ήλιο

Οδηγός προστασίας από τον καλοκαιρινό ήλιο

Ενώπιον του ήλιου δεν είμαστε όλοι ίσοι, έτσι οι καστανοί και οι μελαχρινοί διαθέτουν ένα φυσικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους κοκκινομάλληδες και τους ξανθούς, των οποίων το ανοιχτόχρωμο δέρμα περιέχει πολύ λιγότερες ποσότητες μελανίνης και κατ’ επέκταση κινδυνεύουν περισσότερο από ένα πιθανό ηλιακό έγκαυμα βραχυπρόθεσμα, αλλά και τη φωτογήρανση και την εκδήλωση κάποιου τύπου καρκίνου του δέρματος μακροπρόθεσμα. Μάλιστα κάθε φωτότυπος έχει ορισμένα λεπτά ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο καθημερινά πάντα με αντηλιακό και τις σωστές ώρες, εξηγεί η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. Επιπλέον  ο ήλιος επιδρά σε συγκεκριμένες δερματολογικές ασθένειες από τις οποίες υποφέρουμε ήδη και μπορεί να τις επιδεινώσει, να τις κάνει να υποτροπιάσουν ή αντίθετα να λειτουργήσει ως θεραπευτικό μέσο, όπως επίσης μπορεί να προκαλέσει και κάποιες δερματοπάθειες.

Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο  κινδυνεύουμε από τον ήλιο χρειάζεται να βρούμε ποιός είναι ο φωτότυπός μας. Ο φωτότυπος καθορίζεται από το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών του κάθε ανθρώπου και έτσι έχουμε χωριστεί σε  6 φωτότυπους.

-Οι  Έλληνες ανήκουμε κυρίως στον τρίτο ή τον τέταρτο φωτότυπο, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μικρότερο κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα, αφού περισσότερο κινδυνεύουν οι φωτότυποι 1 ή 2 στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν δέρμα που μαυρίζει  καθόλου ή ελάχιστα, κόκκινα μαλλιά η ξανθά μαλλιά  και ανοιχτόχρωμα μάτια

-Τα  παιδιά πρέπει να προσέχουν περισσότερο  τον ήλιο, αφού  έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο ηλιακό έγκαυμα από έναν ενήλικο με τον ίδιο φωτοτυπο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι εγκαύματα σε παιδιά κάτω των 18 ετών πολλαπλασιάζει  τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος στην ενήλικη ζωή τους και μάλιστα την πιο επιθετική μορφή το κακοήθες μελάνωμα.

-Παιδιά αλλά και ενήλικες με πολλές ή επικίνδυνες  ελιές στο σώμα τους, ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος που οφείλεται στον ήλιο πρέπει να αποφεύγουν ακόμη περισσότερο την έκθεση στον ήλιο.

-Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες (12.00 – 16.00) – και να χρησιμοποιούμε αντηλιακό τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα στα μέρη που εκτίθενται στον ήλιο ακόμη και όταν κινούμαστε στην πόλη .

-Επιλέγουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας αν έχουμε φωτοτυπο 1 και 2 πάνω από 25 τους χειμερινούς μήνες και 50 τους καλοκαιρινούς. Φωτοτυποι 3 και 4 μπορούν να χρησιμοποιούν τους ίδιους δείκτες όταν όμως μαυρίσουν μπορούν πέσουν σε δείκτη 30 ή 20.  Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται σε ιδανική ποσότητα για να «πετύχουμε» το δείκτη προστασίας που αναγράφει και επιπλέον να το ανανεώνουμε  αν ιδρώνουμε κάθε 2-4 ώρες και  μετά το κολύμπι.

-Τα μωρά μέχρι έξι μηνών δεν πρέπει να κάθονται στον ήλιο και δεν συνίσταται η χρήση αντηλιακής .

-Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα και να χρησιμοποιούν αντηλιακά με φυσικά φίλτρα έως 2 ετών ,ενώ τα μεγαλύτερα με φυσικά και χημικά φίλτρα αφού τα χημικά προφυλάσσουν καλυτέρα από την υπεριώδη Α, η ένταση της οποίας είναι σχεδόν η ίδια όλη την διάρκεια της ημέρας.

Μεικτά αντηλιακά πρέπει να φοράνε και οι ενήλικες στην παραλία, γιατί τα φυσικά φίλτρα είναι αυτά που είναι ανθεκτικά στο νερό. Στην πόλη μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο χημικά φίλτρα γιατί απλώνονται καλυτέρα. Επειδή το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκύψει ακόμα και κάτω από την ομπρέλα ή όταν κολυμπάμε  στη θάλασσα, γι’ αυτό και πρέπει να βάζουμε πάντα αντηλιακό, ενώ το καπέλο και τα γυαλιά είναι απαραίτητα .

-Η ποσότητα του αντηλιακού που πρέπει να χρησιμοποιούμε  για να ισχύει ο δείκτης προστασίας είναι μια συσκευασία των 50 γραμμάριων το μήνα για πρόσωπο και λαιμό και των 200 για σώμα. Οι ποσότητες βέβαια είναι ανάλογες του μεγέθους του καθενός μας.Αυτο που πρέπει να προσέχουμε επίσης στα αντηλιακά είναι η υφή και για ποια περιοχή του σώματος το θέλουμε. Έτσι άτομα με ακμή πρέπει να προτιμούν ειδικά μη λιπαρά αντηλιακά ή αυτά που είναι σε μορφή γέλης, ενώ μεγαλύτερα άτομα πιο πλούσιες υφές κρέμας που βοηθούν το δέρμα τους να παραμένει πιο ενυδατωμένο και ελαστικό. Αν πρόκειται να κάνουμε χρήση σε αραιωμένο τριχωτό κεφαλης ή σε άνδρες με αυξημένη τριχοφυΐα τότε τα σπρέι είναι πιο κατάλληλα. Τα αντηλιακά όπως και όλες οι κρέμες είναι ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες, για αυτό δεν τα αφήνουμε στο αμάξι και τα προφυλάσσουμε από τον ήλιο στην παραλία.