Ολοκληρώθηκε το 11ο Συνέδριο του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ

Ολοκληρώθηκε το 11ο Συνέδριο του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ

Το 11ο Συνέδριο του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, που πλέον αποτελεί θεσμό για τους διοικητικούς της υγείας, οικονομολόγους, επαγγελματίες της υγείας, αλλά και τους φορείς του τομέα της υγείας ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος κήρυξε και την επίσημη έναρξη, και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, που απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία του προγράμματος. Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκαν οι φορείς του τομέα της υγείας, από τους κρατικούς όπως ο ΕΟΦ, μέσω της Πρόεδρου του κυρίας Κατερίνας Αντωνίου, το ΚΕΕΛΠΝΟ, επίσης μέσω του Προέδρου του κυρίου Αθανάσιου Γιαννόπουλου, μέχρι τους ιδιωτικούς φορείς-συλλόγους, όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Η δημόσια υγεία και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας δήλωσε ο υπουργός κ. Ξανθός, ο οποίος εξήρε το έργο της ΕΣΔΥ για τις ιδέες αλλά και για τα εργαλεία που παράγει και υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης όλων των εμπλεκομένων του υγειονομικού τομέα. Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση προσγειώθηκε απότομα σε μια πραγματικότητα πολύ σκληρή και πρέπει να διορθώσει λάθη πολλών δεκαετιών.

Στην εναρκτήρια ομιλία του Επιστημονικού Προγράμματος, με θέμα «Δημόσια Υγεία: η αναγκαιότητα επανασχεδιασμού και ανασυγκρότησης», ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, έδωσε την εικόνα της δημόσιας υγείας σήμερα, εντοπίζοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αναγνωρίζοντας τους μείζονες κινδύνους για την υγεία και περιγράφοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής που η Πολιτεία καλείται να αναπτύξει για τη βελτίωση της κατάστασης.

Τις προκλήσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις προτεραιότητες στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, τους κινδύνους και τις απειλές για τη δημόσια υγεία, αλλά και ένα παράδειγμα εφαρμογής πολιτικής δημόσιας υγείας “βάσει τεκμηρίωσης” που αποτελεί το νέο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή εξέτασε η στρογγυλή τράπεζα για την «Πολιτική και Οικονομία της Δημόσιας Υγείας». H ανάγκη για μια στροφή στην πολιτική της υγείας η οποία θα φέρει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο επίκεντρο στην Ελλάδα σήμερα, συζητήθηκε σε μια συνεδρία στην οποία έγινε ένας απολογισμός των αλλαγών των τελευταίων χρόνων, εντοπίστηκαν τα κενά και έγιναν προτάσεις για βελτίωση της ποιότητας στην Π.Φ.Υ. στη χώρα μας. Ο διάλογος για την υγεία και την ιατρική περίθαλψη συνεχίστηκε τη δεύτερη συνεδριακή μέρα όπου εκπρόσωποι φορέων όπως ο ΕΟΦ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΣΦΕΕ, ο ΠΑΣΙΔΙΚ, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η ΠΕΦ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατέθεσαν τις θέσεις τους, ενώ οι ερωτήσεις τους καταγράφηκαν λεπτομερώς και θα τεθούν υπόψη του Υπουργού Υγείας.