Όταν τα χρόνια περνούν οι φίλοι κάνουν καλό στη ψυχική υγεία!

Όταν τα χρόνια περνούν οι φίλοι κάνουν καλό στη ψυχική υγεία!

Όταν τα χρόνια περνούν οι φίλοι και όχι οι συγγενείς συμβάλλουν περισσότερο στην καλή ψυχική υγεία μας. Όπως διαπίστωσε ο William Chopik, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και συντάκτης της μελέτης: «Οι φίλοι είναι μια συνειδητή επιλογή. Οι σχέσεις με τους συγγενείς μπορεί να είναι άσχημες ή μονότονες» όσοι έβαζαν πολύ ψηλά τους φίλους τους ήταν σε γενικές γραμμές πιο υγιείς και ευτυχισμένοι, ειδικά όσο μεγάλωναν.

Αναλυτικότερα η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Personal Relationships έδειξε ότι οι συμμετέχοντες ήταν περισσότερο προστατευμένοι ως έναν βαθμό από την ασθένεια όταν λάμβαναν υποστήριξη από το φιλικό τους περιβάλλον, ενώ οι σχέσεις με τους συγγενείς δεν επηρέασαν ιδιαίτερα –ούτε θετικά ούτε αρνητικά– την υγεία και την ευεξία, με μοναδική ίσως εξαίρεση τον/την σύζυγο και τα παιδιά.

Ο Chopik διευκρινίζει ότι τα ευρήματά του δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να αγνοούμε την οικογένειά μας, απλώς δείχνουν ότι οι φίλοι είναι τελικά μεγαλύτερο «βαρόμετρο» στη ζωή μας. «Με τους φίλους είναι πιο πιθανό να κάνουμε δραστηριότητες και είναι μια διέξοδος για εμάς. Μπορείς να τους πεις περισσότερα πράγματα και σε κρίνουν λιγότερο» δήλωσε χαρακτηριστικά στη βρετανική Guardian.