Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Σε συναγερμό οι Αρχές

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Σε συναγερμό οι Αρχές

Καθησυχαστική είναι η ελληνική ιατρική κοινότητα για την εμφάνιση στην Αθήνα «ύποπτων» περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε τρία παιδιά, ηλικίας από 14 μηνών έως 10 ετών.

Χθες, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ανακοινώσεις, όπου γνωστοποίησε τα τρία περιστατικά, εκ των οποίων τα δύο χρειάστηκε να νοσηλευτούν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα παιδιά βρίσκονται πλέον σε άριστη κατάσταση, ενώ δεν παρουσίασαν και κάποια επιπλοκή.

Ωστόσο τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο ΕΟΔΥ και οι λοιποί αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, εφιστώντας την προσοχή των γονέων και των παιδιάτρων για τον εντοπισμό υπόπτων κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, ήτοι του σοβαρού κλινικού συνδρόμου, αγνώστου αιτιολογίας, που εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία και στη συνέχεια καταγράφηκε σε περισσότερες από 20 χώρες, ανά την υφήλιο.

«Ψυχραιμία»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, συστήνει ψυχραιμία, σημειώνοντας ότι «δεν αποκλείεται τα τρία παιδιά στην Ελλάδα να είχαν απλή ηπατίτιδα». Όπως εξήγησε τα τρία περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, είναι απλώς “ύποπτα” και όχι “επιβεβαιωμένα”.

«Τα παιδιά έπαθαν πιθανότητα μία ηπατίτιδα. Δεν είναι σίγουρο ότι είναι αυτή η οξεία ηπατίτιδα, η κεραυνοβόλος κλπ. Τα παιδιά πήγαν καλά. Φοβήθηκαν δύο με τρεις ημέρες, αλλά δεν έγινε τίποτα. Δηλαδή, να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος. Αυτά ήταν “ύποπτα” κρούσματα, ήπια και το πιθανότερο είναι να μην είναι καν αυτή η οξεία ηπατίτιδα. Είναι αμφίβολο αν είναι», τονισε, μιλώντας στο iatropedia.gr. Παράλληλα απέδωσε τον εντοπισμό των τριών περιστατικών, στην αυξημένη ευαισθητοποίηση των γιατρών.

“Παλαιότερα δεν είχαν ευαισθητοποιηθεί ούτε οι γιατροί, ούτε ο κόσμος. Και τώρα με το παραμικρό ίκτερο που βλέπουν, λένε “είναι οξεία ηπατίτιδα”. Μα αν ήταν οξεία ηπατίτιδα θα γινόταν κι εδώ στην Ελλάδα κάτι πιο δυσάρεστο από αυτό που περιγράφεται στα τρία αυτά περιστατικά”, αναφέρει.
Τα δύο παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του ΠΟΥ τουλάχιστον 348 περιπτώσεις παιδιών πληρούν τα κριτήρια για πιθανό κρούσμα, με 26 εξ αυτών να υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος (ποσοστό 7,4%).

Ακόμη 70 περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα 163 περιστατικά, 11 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ενώ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης / Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου τα περιστατικά είναι περί τα 105 (στοιχεία έως τις 10 Μαΐου).