Παγκόσμια ημέρα προφυλακτικού: Μαθήματα σωστής χρήσης

Παγκόσμια ημέρα προφυλακτικού:  Μαθήματα σωστής χρήσηςΔιεθνής Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού η Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και το προσωπικό των κινηματογράφων ODEON μαζί με εθελοντές των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint θα διανέμουν συσκευασίες με δωρεάν προφυλακτικά και χρηστικές πληροφορίες στους θεατές των προβολών του δικτύου σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη και τη σεξουαλική υγεία, ωστόσο εξακολουθούν να περιβάλλονται συχνά από άγνοια, στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Το προφυλακτικό είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα πρόληψης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το HIV/AIDS, η ηπατίτιδα B, η σύφιλη και o ιός HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα και ορισμένους τύπους καρκίνου. Παρέχει επίσης σημαντική προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και συμβάλλει έτσι στη μείωση των αμβλώσεων σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο ετήσιος αριθμός τους αγγίζει τις 150.000 ετησίως και το 25% αυτών αφορά νεαρά κορίτσια κάτω των 16 ετών.

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη όπου η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δε διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία, με αποτέλεσμα την ελλιπή πληροφόρηση των νέων για θέματα που σχετίζονται άμεσα με την ίδια τους την υγεία, αλλά και με τα ανθρώπινα δικαιώματα ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του κάθε ατόμου.

Μαθήματα σωστής χρήσης

Οι περισσότεροι όπως έχει αποδείξει σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) αγνοούν ότι τα προφυλακτικά έχουν ημερομηνία λήξης. Τα μάτια σας δεκατέσσερα πριν από κάθε χρήση καλό είναι να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο προφυλακτικό. Στην περίπτωση που επίσης έχει στεγνώσει τότε είναι ακατάλληλο για χρήση.

Άνοιγμα με τα δόντια

Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι το άνοιγμα της συσκευασίας με τα δόντια. Προσοχή! Το προφυλακτικό είναι διακεκομμένο στις άκρες ώστε να μπορείτε να το ανοίξετε εύκολα με τα δάχτυλα.

Λάθος τοποθέτηση

Τα συχνότερα λάθη γίνονται κατά την τοποθέτηση του προφυλακτικού. Ένα ποσοστό των ανδρών που αγγίζει το 45,7% των ανδρών κάνει το λάθος και δεν αφήνει… περιθώριο στην άκρη του προφυλακτικού.

Πολύ χαλαρό

Η τριβή λόγω του αέρα μπορεί να κάνει το προφυλακτικό να σπάσει. Πρέπει να πιέζουμε τον αέρα κατά την τοποθέτηση του προφυλακτικού.

Share Button