Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Ζήσε με ένα «έξυπνο στόμα»

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Ζήσε με ένα «έξυπνο στόμα»

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας εορτάζεται από το 2013 κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (FDI-World Dental Federation).

Στόχος της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής και τον ρόλο της στην προστασία της γενικής υγείας και της ευεξίας μας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας διεθνούς καμπάνιας ευαισθητοποίησης που σχεδιάζεται και προωθείται από την Ομοσπονδία και η οποία προσαρμόζεται και προωθείται τοπικά από εθνικούς οδοντιατρικούς συλλόγους σε περισσότερες από 140 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ιστορία

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας καθιερώθηκε επίσημα το 2007 και μέχρι το 2013 εορταζόταν στις 12 Σεπτεμβρίου ώστε να συμπίπτει με τα γενέθλια του ιδρυτή της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Δρ Τσαρλς Γκοντόν. Τον Σεπτέμβριο του 2012, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, η ημερομηνία μετατέθηκε στις 20 Μαρτίου. Η νέα ημερομηνία επιλέχθηκε ώστε να αντανακλά τα παρακάτω:

– Ένας ηλικιωμένος πρέπει να έχει συνολικά 20 φυσικά δόντια μέχρι το τέλος της ζωής του για να θεωρείται υγιής.

– Ένα παιδί πρέπει να έχει 20 νεογιλά δόντια.

– Οι υγιείς ενήλικες πρέπει να έχουν συνολικά 32 δόντια και 0 τρύπες στα δόντια τους (3/20, σύμφωνα με το σύστημα αναγραφής της ημερομηνίας στις ΗΠΑ).
Το φετινό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας είναι «Ζήσε με ένα “έξυπνο στόμα”». Τι σημαίνει να ζούμε με ένα «έξυπνο στόμα»; Το να ζούμε με ένα «έξυπνο στόμα» παραπέμπει στις αποφάσεις που μπορούμε να πάρουμε για να περιφρουρήσουμε τη στοματική υγεία τη δική μας αλλά και της οικογένειάς μας. Εάν ζούμε με ένα «έξυπνο στόμα» αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής και πώς να αποφεύγουμε τα στοματικά νοσήματα.