Παγκόσμια πατέντα το «Κρητικό Ίαμα»

Παγκόσμια πατέντα το «Κρητικό Ίαμα»

Ερευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων έχουν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης. Ετσι, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κρήτης ανέδειξαν ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων από 3 αρωματικά βότανα, Coridοthymus Capitatus, Salvia Fruticosa και Origanum Dictamnus, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που είχε ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων του αναπνευστικού.

Ο καρπός της πολυετούς αυτής έρευνας των διακεκριμένων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης που μετουσίωσαν την αυτόχθονη γνώση σε ουσιαστική γνώση, σε συνεργασία με την εταιρεία Οlvos Science, θυγατρική της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Galenica είναι το Cretan IAMA, το οποίο διατίθεται από σήμερα στα φαρμακεία.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη ο Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, «στο πλαίσιο των μελετών του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πραγματοποιήθηκε εργαστηριακός έλεγχος του εκχυλίσματος των βοτάνων από την Κρήτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος έναντι ιογενών λοιμώξεων, μειώνοντας δραματικά το ιικό φορτίο και τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις προκαλούμενες από ιούς. Η αντιική δράση του εκχυλίσματος επιβεβαιώνεται τόσο σε πειραματικά μοντέλα, όσο και σε κλινικές δοκιμές».

Το Cretan IAMA ξεκίνησε, ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Η επιστημονική ομάδα και η Olvos Science με τη δημιουργία του Cretan IAMA, κατάφεραν να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τον πλούτο της ελληνικής γης,  εξελίσσοντας την παραδοσιακή γνώση και δημιουργώντας ένα καινοτόμο προϊόν με διεθνή δυναμική καθώς είναι κατοχυρωμένο με παγκόσμια πατέντα.