Παναττικό συλλαλητήριο για την Υγεία στις 23 Νοεμβρίου

Παναττικό συλλαλητήριο για την Υγεία στις 23 Νοεμβρίου

Δεκαήμερο κινητοποιήσεων για την Υγεία διοργανώνουν σε όλη τη χώρα, στις 23 Νοεμβρίου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και καλούν τους συνταξιούχους να βγουν στους δρόμους και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη ζωή.

Για τις 23 Νοέμβρη ορίστηκε παναττικό συλλαλητήριο για την Υγεία, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (δημαρχείο Αθήνας).

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) οργάνωσε χθες στην Αθήνα σύσκεψη με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων συνταξιούχων για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου. Αντίστοιχα, την προηγούμενη βδομάδα οργανώθηκαν περιφερειακές συσκέψεις σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Ηπειρο, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, μεταξύ άλλων, σημειώνουν:

«Η κυβέρνηση ακονίζει τα μαχαίρια της για να συνεχίσει τη σφαγή των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των συνταξιούχων, εργαζομένων και του λαού. Μας πετσόκοψε, μαζί με τους προηγούμενους, τις συντάξεις κι ετοιμάζεται για τη νέα καρατόμηση, με τον επανυπολογισμό και την περικοπή της “προσωπικής διαφοράς” σε κύριες και επικουρικές, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, κάθε είδους κοινωνικού επιδόματος και μέριμνας, τη φοροληστεία.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 δίνει νέο χτύπημα στο δικαίωμα του λαού στην Υγεία – Περίθαλψη. Προβλέπονται μειωμένα κονδύλια για την Υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα, περιορισμός στην ιατρική και φαρμακευτική αγωγή».

Όπως επισημαίνουν, τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο κλείσιμο νοσοκομείων, τη μείωση του ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού, τη συρρίκνωση των μονάδων Υγείας, την κατάργηση των εξεταστηρίων του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ.

Τονίζουν, δε, πως «η ενεργός γήρανση των σημερινών εργαζομένων θα συνοδευτεί από την ενεργό εξόντωση των σημερινών συνταξιούχων. Είμαστε κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο και προσπαθούν να ξεφορτωθούν με κάθε τρόπο όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του. Η ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, το φόρτωμα των βαρών της Περίθαλψης στις πλάτες των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων προχωρά με γρήγορα βήματα. Μας οδηγούν ολοταχώς στο “όποιος έχει να πληρώσει θα επιβιώσει”. (…) Καταγγέλλουμε αυτήν την πολιτική και παλεύουμε χωρίς σταματημό για την απόκρουση και ανατροπή της».

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

– Δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Περίθαλψης, κατάργηση σε κάθε ιδιωτικοποίηση.

– Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Κατάργηση των εισφορών για την Υγεία. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.

– Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, των μονάδων που καταργήθηκαν. Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων κ.ά.

Share Button