Πάνω από 2.000 νέα περιστατικά λεμφώματος τον χρόνο στην Ελλάδα

Πάνω από 2.000 νέα περιστατικά λεμφώματος τον χρόνο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα παρουσιάζονται κάθε χρόνο περίπου 2.000-2.500 νέα περιστατικά λεμφώματος. Το λέμφωμα είναι μια μορφή καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί όταν υπάρξει κάποια δυσλειτουργία στον τρόπο παραγωγής ενός λεμφοκυττάρου, με αποτέλεσμα το κύτταρο να γίνει καρκινικό λόγω του συνεχούς, ανεξέλεγκτου, μη ομαλού κυτταρικού πολλαπλασιασμού που δεν ανταποκρίνεται στους κανονικούς φυσιολογικούς ελέγχους. Τα καρκινικά λεμφοκύτταρα, όπως και τα φυσιολογικά, μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλά μέρη του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων, του σπλήνα, του μυελού των οστών, του αίματος ή άλλων οργάνων. Τα λεμφώματα διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα Hodgkin λεμφώματα και τα μη –Hodgkin λεμφώματα.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί υπότυποι του λεμφώματος μη-Hodgkin (αποτελούμενοι κυρίως από κακοήθη B-κύτταρα), οι οποίοι κατηγοριοποιούνται με βάση διάφορους προγνωστικούς παράγοντες. Η πρόγνωση της νόσου εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, τον αριθμό των σημείων του σώματος που έχουν προσβληθεί, την ηλικία του ασθενούς και άλλες αιτίες.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα των μη-Hodgkin λεμφωμάτων είναι διόγκωση χωρίς πόνο στους λεμφαδένες στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, νυχτερινούς ιδρώτες, αίσθημα κόπωσης, απώλεια βάρους, κνησμό.

«Η γιόγκα με βοηθά να νιώθω καλύτερα»

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το λέμφωμα από τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ, με τη ευγενική χορηγία της Roche Hellas. Το τελικό στάδιο της ενημερωτικής καμπάνιας κατά του λεμφώματος, ήταν η διοργάνωση μιας ανοιχτής ημερίδα γιόγκα με κεντρικό μήνυμα «Η γιόγκα με βοηθά να νιώθω καλύτερα».

Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι, βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους εκπροσώπους του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ και να ενημερωθούν για σύνολο των δράσεων του ομίλου.

Η κα Ε. Πισινίδη, ψυχολόγος του Ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, μίλησε στους παρευρισκόμενους για την ψυχολογία των ασθενών με λέμφωμα, καθώς και για τη σημασία ψυχολογικής υποστήριξης τους από το άμεσο, οικείο περιβάλλον τους.

Το πρόγραμμα της ανοιχτής ημερίδας περιελάμβανε τρία τμήματα γιόγκα τα οποία πραγματοποιήθηκαν από την Group & Personal Trainer και πιστοποιημένη Power Yoga Instructor, Νίκη Πετρουλάκη και τους εξειδικευμένους συνεργάτες της. Οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές, ανέδειξαν τη σημαντικότητα της σωματικής υγείας και ευεξίας, μέσα από ασκήσεις γιόγκα για όλα τα επίπεδα.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν δωρεάν, ενώ η προσέλευση του κόσμου και στα τρία τμήματα, ήταν εντυπωσιακή. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, «αγκάλιασαν» την ανοιχτή ημερίδα γιόγκα, ενώ έδωσαν άτυπο ραντεβού να ξαναβρεθούν σύντομα σε μια τέτοια αντίστοιχη εκδήλωση.

H κυρία Ολυμπία Μπήτρου, Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ προλογίζοντας την ανοιχτή ημερίδα, δήλωσε: «Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ, σήμερα γιορτάζει τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για ενημέρωση του κόσμου, μέσα από αντίστοιχες εκδηλώσεις που προσεγγίζουν  με διαφορετικότητα, τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του λεμφώματος».