Πάνω από εκατό χρόνια θα ζουν τα σημερινά παιδιά!

Πάνω από εκατό χρόνια θα ζουν τα σημερινά παιδιά!

Η ιατρική έρευνα σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας και η κλινική εφαρμογή τους είναι οι βασικοί παράγοντες που βοήθησαν καθοριστικά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου. Τα παραπάνω τόνισε ο  Διονύσιος  Κόκκινος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Διευθυντής και Eπιστημονικός Συνεργάτης Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και  Διευθυντής Τομέως Καρδιάς – Αγγείων στο  Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «Η μεταφραστική έρευνα στη Δημόσια Υγεία».

Όπως είπε, στην Αμερική, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες από το 1970 μέχρι το 2000 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τρία χρόνια και αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς λόγους: Στην βελτίωση της  ποιότητας στην περίθαλψη και θεραπεία σε ποσοστό 50 με 75%. Στις αλλαγές στον τρόπο ζωής και πρόληψης  σε ποσοστό 25 με 50%.

Σημείωσε ότι πριν από το 1700 το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου αυξανόταν μόλις  κατά ένα χρόνο σε διάστημα 10.000 χρόνων.Η εξέλιξη στον τομέα της έρευνας και η εφαρμογή των αποτελεσμάτων επιστημονικών μελετών αποτέλεσε τον «βατήρα» της εκτόξευσης, μέσα σε σχετικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με το παρελθόν, στα σημερινά επίπεδα, ανέφερε ο κ. Κόκκινος. Σύμφωνα με τον  καθηγητή η κλινική εφαρμογή  των ερευνών συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση μολυσματικών και άλλων ασθενειών , αλλά ταυτόχρονα και στην ταχύτερη θεραπεία των ανθρώπων.

Σήμερα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι κύριες αιτίες θανάτου  του ανθρώπου προέρχονται  από , τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο και τα αναπνευστικά νοσήματα. Με βάση τα στοιχεία αυτά  το μεγάλο ενδιαφέρον της ιατρικής έρευνας στρέφεται στην αντιμετώπιση, της υπέρτασης, του καπνίσματος, της δυσλιπιδαιμίας και της  παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, η ανάπτυξη της Τηλεϊατρικής – Τηλεφροντίδας, τα Κλινικά πληροφορικά συστήματα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα αμέσως επόμενα χρόνια  στην βελτίωση της ποιότητας της υγείας του ανθρώπου. Ήδη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη οι παρεμβάσεις με τη βοήθεια της «ψηφιακής υγείας» μπορεί να μειώσουν μέχρι και 40% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.