Πάσχα: Πώς θα γιορταστεί εφέτος σε Εκκλησίες και σπίτια- Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Πάσχα: Πώς θα γιορταστεί εφέτος σε Εκκλησίες και σπίτια- Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ένα διαφορετικό Πάσχα επιφυλάσσει για όλους μας -και φέτος- ο κορονοϊός. Τα αυξημένα κρούσματα, ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και το ιικό φορτίο που είναι στο «κόκκινο» στην Αττική δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλα ανοίγματα.

Με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα των γιορτών, στις Εκκλησίες θα ισχύουν τα εξής:

Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του 1 ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Tι αλλάζει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Μικρές αλλαγές θα γίνουν και σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ώστε οι πολίτες να πάνε στην Εκκλησία -ή σε φιλικά σπίτια τις ημέρες των γιορτών- με λιγότερους περιορισμούς. Πιο συγκεκριμένα:

Tην Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 10 το βράδυ, ενώ από την Δευτέρα 3 Μαΐου θα ξεκινά από τις 11.