Παθητικοί καπνιστές οι περισσότεροι Έλληνες

Παθητικοί καπνιστές οι περισσότεροι Έλληνες

Αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά στο παθητικό κάπνισμα κατακτά η χώρα μας. Οκτώ στους δέκα Έλληνες που επισκέφθηκαν το τελευταίο εξάμηνο καφετέρια, εστιατόριο ή μπαρ εισέπνευσαν θέλοντας και μη τα τσιγάρα άλλων.

«Η  Ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να μένει αδρανής θεατής του σοβαρότερου ίσως προβλήματος Δημόσιας Υγείας σήμερα» επισημαίνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος ο καθηγητής Πνευμονολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ο καθηγητής αναφέρεται στην πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την υγεία «η οποία σφράγισε με επιστημονική μεθοδολογία το γεγονός ότι το κάπνισμα στη χώρα μας μειώνεται σημαντικά και ότι ο μύθος του Έλληνα θεριακλή έχει από καιρό καταρρεύσει».

Σύμφωνα με αυτή, το ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν καθημερινά έχει πέσει στο 27,3% ενώ ποσοστό 5,2% αναφέρονται ως περιστασιακοί καπνιστές. Το πιο θετικό, όμως, εύρημα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εντοπίζεται στη μείωση των καπνιστών στην ηλικία 16-24 ετών.

«Ίσως είναι το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα της εποχής, ότι τα παιδιά που καπνίζουν σήμερα προσμετρούνται κατά 33,33% λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση ξεπερνώντας έτσι, οριακά προς το καλύτερο, το μέσο ποσοστό καπνιστών της αντίστοιχης ηλικίας του συνόλου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» παρατηρεί ο κ. Μπεχράκης.

Οι αριθμοί όμως φέρνουν τη χώρα πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στην έκθεση των πολιτών της στον καπνό τρίτων. Συγκεκριμένα, το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκαν ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια/ταβέρνες είναι 78,6% Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει θυμό στους Έλληνες πολίτες.

Απαντώντας στο ερώτημα οι Έλληνες εάν είναι θυμωμένοι σχετικά με την μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα, εμφανίζονται πολύ ή λίγο θυμωμένοι σε ποσοστό 74%,  με εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ότι σχεδόν ένας στους δυο καπνιστές συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θυμωμένους. Επιπλέον, το 78% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί πολιτιστική ντροπή για την χώρα.