ΠΕΦ: Προτάσεις για τη στήριξη του ελληνικού φαρμάκου!

ΠΕΦ: Προτάσεις για τη στήριξη του ελληνικού φαρμάκου!

Προτάσεις για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την καθιέρωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα γενόσημα και την εισαγωγή των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα, θα υποβάλει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με σκοπό να υπάρξει εξορθολογισμός του ισχύοντος συστήματος.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας της Ένωσης. Όπως ανέφερε η ΠΕΦ θα καταθέσει προτάσεις και σε άλλους φορείς όπως στην επιτροπή που λειτουργεί στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στο υπουργείο Εργασίας και στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με σκοπό την παροχή κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Κοπή Πίτας - Αρχιεπίσκοπος & ΔΣ ΠΕΦ

Υπογράμμισε ότι στόχος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι να καλύπτονται έγκαιρα οι ανάγκες των ασθενών, με ταυτόχρονη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του κλάδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, το ισχύον σύστημα τιμολόγησης έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα παλαιά και δοκιμασμένα φάρμακα να υφίστανται μεγάλες μειώσεις τιμών, να εγκαταλείπουν την αγορά και να αντικαθίστανται με νεώτερα, αλλά πολύ πιο ακριβά.

Για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, ανέφερε πως είναι προτιμότερο να υπάρχουν λιγότερα έσοδα, από την έκθεση των επιχειρήσεων σε υπέρογκες εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback), τα οποία δυσχεραίνουν τον προγραμματισμό.
Πάντως ο πρόεδρος της ΠΕΦ επανέλαβε την εκτίμησή του πως η ελληνική βιομηχανία μπορεί να καλύψει με χαμηλές τιμές το 60% των εθνικών αναγκών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και το 40% έως 50% των νοσοκομειακών αναγκών.