Το πένθος ραγίζει την καρδιά!

Το πένθος ραγίζει την καρδιά!

Η οδύνη από την απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφράγματος, λένε οι επιστήμονες. Μάλιστα, η αύξηση του κινδύνου αφορά τους πάντες, ακόμα και τους νέους.

Μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή του θανάτου, ο κίνδυνος εμφράγματος είναι 21 φορές μεγαλύτερος από το φυσιολογικό για τους πιο κοντινούς ανθρώπους. Επτά ημέρες αργότερα, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι εξαπλάσιος από τον συνήθη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στρες και το άγχος που επιφέρει η απώλεια του σημαντικού Άλλου, όπως αποκαλείται στην ψυχολογία, ενεργοποιούν βιολογικές διεργασίες οι οποίες βλάπτουν την καρδιά.

«Η οδύνη ενεργοποιεί διεργασίες οι οποίες αυξάνουν τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, αλλά επίσης κάνουν το αίμα λίγο πιο κολλώδες, οπότε είναι πιο εύκολος ο σχηματισμός ενός θρόμβου. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος» σημειώνουν οι ειδικοί.

Εάν το άτομο που πενθεί αναπτύξει σωματικά συμπτώματα, δεν πρέπει να υποθέσει ότι οφείλονται στο στρες και στο άγχος, μπορεί να σημαίνουν ότι παθαίνει έμφραγμα και πρέπει να πάει στο γιατρό. Στα ύποπτα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται πόνος στο στήθος ή στο στομάχι, δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία, ζάλη ή ο απότομος, κρύος ιδρώτας.

Σύμφωνα με μελέτες, ένα άτομο υψηλού κινδύνου για έμφραγμα (με υψηλή χοληστερίνη, σάκχαρο και καπνιστής) έχει μία στις 320 πιθανότητες να πάθει έμφραγμα λόγω του πένθους, ενώ ένα άτομο χαμηλού κινδύνου έχει μία στις 1.400 πιθανότητες εμφράγματος.