Πέθανε εθελοντής που συμμετείχε στη δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca

Πέθανε εθελοντής που συμμετείχε στη δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca

Προβληματισμό προκάλεσε χθες ο θάνατος ενός εθελοντή που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζει η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού.

Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για τον Πέδρο Ρ. Φειτόσα, έναν 28χρονο γιατρό από το Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ο ασθενής είχε αποφασίσει να συμμετάσχει εθελοντικά στις κλινικές δοκιμές που γίνονται για τον εμβόλιο. Πάντως, ο Εθνικός οργανισμός Υγείας της Βραζιλίας (Anvisa) δεν έχει διευκρινίσει ακόμα εάν 0 νεαρός γιατρός από την Βραζιλία έλαβε το εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο.

Η είδηση αποκαλύφθηκε χθες από την βραζιλιάνικη εφημερίδα «O Globo» και λίγο αργότερα το Ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε τον θάνατο του 28χρονου Ζοάο Πέδρο Φεϊτόσα.

«Το Ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, μαζί με ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, εκφράζει τα ειλικρινά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του πρώην μαθητή μας» τονίζεται στην ανακοίνωση στην οποία το πανεπιστήμιο σημειώνει πως ο Φεϊτόσα αποφοίτησε «στα μέσα του περασμένου έτους και ενεργούσε στις πρώτες γραμμές για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στα ιδιωτικά και δημοτικά δίκτυα υγείας του Ρίο ντε Τζανέιρο».

Bloomberg: Ο 28χρονος δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Όπως μετέδωσαν Μέσα Ενημέρωσης στην Βραζιλίας ο 28χρονος γιατρός «έφυγε» από τη ζωή από επιπλοκές του κορωνοϊού στις 15 Οκτωβρίου, δίχως να διευκρινίζεται κάτω από ποιες συνθήκες άφησε την τελευταία του πνοή.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg στον 28χρονο Φεϊτόσα δεν είχε χορηγηθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, πριν τον θάνατό του. Έγκυρες πηγές υποστήριξαν στο πρακτορείο Reuters ότι εάν ο άτυχος γιατρός είχε πεθάνει από επιπλοκές του εμβολίου, τότε οι δοκιμές θα είχαν διακοπεί. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπογράμμισε ότι η AstraZeneca θα συνεχίσει κανονικά τις δοκιμές, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Υπάρχουν αμφιβολίες για την ασφάλεια του εμβολίου;

Μετά την είδηση του θανάτου του 28χρονου γιατρού αρκετοί έσπευσαν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια του εμβολίου που παρασκευάζει η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού. Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, ο Αλεξάντερ Μπούξτον μιλώντας στο CNBC ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Σε κάθε περίπτωση η έρευνα για την κατάληξη του 28χρονου γιατρού θα συνεχιστεί μόλις ριχθεί φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του. Υπενθυμίζεται ότι και στις αρχές Σεπτεμβρίου, στις ΗΠΑ, η δοκιμή του εμβολίου είχε διακοπεί όταν ένας από τους εθελοντές φέρεται να εμφάνισε μια σπάνια νόσο, μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού που αποκαλείται εγκάρσια μυελίτιδα.