Ποια γονίδια ευθύνονται για το σχήμα της μύτης σας

Ποια γονίδια ευθύνονται για το σχήμα της μύτης σας

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τέσσερα γονίδια (DCHS2, RUNX2, GLI3 και PAX1) που διαμορφώνουν το σχήμα της μύτης και συγκεκριμένα πόσο πλατιά και μυτερή είναι.

Η ανακάλυψη των γονιδίων, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσουν τις εγκληματολογικές υπηρεσίες, οι οποίες δημιουργούν προφίλ υπόπτων, με βάση δείγματα γενετικού υλικού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Καουστούμπχ Αντικαρί του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας και τον καθηγητή Αντρές Ρουίζ-Λινάρες του Τμήματος Βιοεπιστημών του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 6.000 ανθρώπους.

Το σχήμα της μύτης διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό οφείλεται στο ότι η μύτη είναι σημαντική για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εισπνεόμενου αέρα, οπότε ποικίλει μορφολογικά, ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα. Έτσι, η στενότερη μύτη των Ευρωπαίων αντανακλά το πιο κρύο και πιο ξηρό περιβάλλον στο οποίο εξελίχθηκαν.

Εντοπίσθηκε επίσης ένα γονίδιο, το EDAR, που επηρεάζει πόσο μυτερό είναι το σαγόνι ενός ανθρώπου.