Ποια είναι η ιδανική στάση ύπνου για τις μέλλουσες μανούλες;

Ποια είναι η ιδανική στάση ύπνου για τις μέλλουσες μανούλες;

Μελέτη σε 1.000 και πλέον γυναίκες έδειξε ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας του μωρού διπλασιάζεται αν η μητέρα κοιμάται ανάσκελα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη εξέτασε 291 εγκυμοσύνες που έληξαν με θνησιγένεια και 735 εγκυμοσύνες με επιτυχή τοκετό. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θέση στην οποία παίρνει ο ύπνος τις μέλλουσες μητέρες είναι το πιο σημαντικό σε αυτή την περίπτωση και ότι δεν πρέπει να ανησυχούν αν είναι ανάσκελα, όταν ξυπνούν.

Η μελέτη με την ονομασία MiNESS δημοσιεύθηκε στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας (BJOG). Είναι η μεγαλύτερη του είδους της και επιβεβαιώνει αντίστοιχα ευρήματα από μικρότερες μελέτες στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Ο καθηγητής Alexander Heazell  κλινικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Tommy’s Stillbirth στο νοσοκομείο St Mary’s στο Μάντσεστερ επικεφαλής της έρευνας συμβουλεύει τις γυναίκες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να κοιμούνται στο πλάι για οποιοδήποτε μέρος του ύπνου. Αυτό περιλαμβάνει και τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

“Είναι λάθος να νομίζουν οι έγκυες ότι έχουν κάνει κάποιο ‘έγκλημα’ αν ξυπνήσουν από τον ύπνο τους σε θέση ανάσκελα (…) Το ερώτημα που θέσαμε στην έρευνα ήταν πολύ συγκεκριμένο. Σε ποια θέση ξάπλωναν οι μέλλουσες μητέρες όταν έπεφταν για ύπνο και όχι όταν ξυπνούσαν. Αυτό είναι το σημαντικό διότι σε αυτή την αρχική θέση περνάτε περισσότερο χρόνο όσο κοιμάστε. Και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τη θέση που ξυπνάτε, αλλά μπορείτε να κάνετε κάτι για τη θέση που θα αποκοιμηθείτε”.