Έρευνα: Ποια καλοκαιρινή τροφή μειώνει τους πόνους στις αρθρώσεις;

Έρευνα: Ποια καλοκαιρινή τροφή μειώνει τους πόνους στις αρθρώσεις;

“Σύμμαχος” στην αντιμετώπιση των πόνων και των φλεγμονών στις αρθρώσεις είναι η κατανάλωση ψαριών. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα όσα περισσότερα ψάρια τρώει ένας ασθενής, τόσο περισσότερο εξασθενούν τα συμπτώματα που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η ευεργετική επίδραση των ψαριών αποδίδεται κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, ιδίως ορισμένα είδη ψαριών όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο αν κανείς καταναλώνει φρέσκα ψάρια.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι με τα ψάρια επιτυγχάνεται περίπου το ένα τρίτο της βελτίωσης που επιφέρουν τα συνήθη φάρμακα για τη νόσο.

«Με αυτόν τον βαθμό βελτίωσης, γενικά περιμένουμε ότι ο ασθενής θα νοιώσει σημαντικά καλύτερα», δήλωσε η επικεφαλής δρ. Τεντέσκι, η οποία πρόσθεσε ότι «το ψάρι αποτελεί έξυπνη επιλογή, είτε έχει κανείς αρθρίτιδα είτε όχι».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Arthritis Care & Research.