Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας;

Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας;

Διαβάστες ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και προσπαθήστε να τις εντάξετε στο καθημερινό διαιτολόγιό σας για να γίνετε πιο «δυνατοί» και να μην είστε ευάλωτοι στις ιώσεις!

Κρεμμύδι: Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή (κερσετίνη) ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εμποδίζει των σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.
Σκόρδο: Είναι ισχυρό αντιμικροβιακό, καταπολεμά βακτήρια, παράσιτα μύκητες και ιούς. Βοηθά στην ενίσχυση της καρδιάς, μειώνοντας δραστικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Κόκκινη πιπέρια: Είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C και β-καροτίνη (απαραίτητη για την παραγωγή βιταμίνης Α που βοηθά στην διέγερση της ανοσοαπόκρισης για την καταπολέμηση λοιμώξεων).
Παντζάρι: Είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγγάνιο. Ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων, έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες που βελτιώνουν την υγεία του συκωτιού και των νεφρών και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σημαντικές για την υγεία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος.
Ντομάτα: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C , λυκοπένιο το οποίο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου ιδίως του καρκίνου του προστάτη και  υψηλά επίπεδα β-καροτίνης.
Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή τα οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, περιέχει βιταμίνη C. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων, του μαστού και του τραχήλου καθώς και στην καταπολέμηση καρδιοπαθειών.
Αγκινάρα: Περιέχει κυναρίνη μια ουσία που ωφελεί το συκώτι, επίσης καταπραΰνει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Περιέχει  υψηλά επίπεδα βιταμινών Β που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ενεργητικότητας και της διανοητικής εγρήγορσης  καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Μπρόκολο: Είναι πλούσιο  σε βιταμίνη C, καροτενοειδή και βιταμίνες Β. Έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες που βοηθούν στον καθαρισμό  του συκωτιού. Περιέχει  σουλφοραφάνες ισχυρές αντικαρκινικές χημικές  ουσίες που καταπολεμούν την ανάπτυξη όγκων.
Πορτοκάλι: Είναι  από τις καλύτερες πηγές  βιταμίνης C, βοηθά στην αντιμετώπιση ιών, παράγει κύτταρα που μάχονται τις ασθένειες και καταπολεμάει τα βακτήρια. Περιέχει και άλλες ανοσοενισχυτικές βιταμίνες  B3,B5, φολικό οξύ και  φυτικές ίνες.
Ακτινίδιο: Έχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνη C περισσότερη από τα πορτοκάλια. Περιέχει το 120% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για έναν ενήλικα. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών που χρειαζόμαστε για ένα αποτελεσματικό πεπτικό σύστημα και υγιή καρδιά.
Ανανάς: Είναι πλούσιος σε βρομελαϊνη  που βοηθά στον περιορισμό των φλεγμονών και του πρηξίματος . Είναι εξαιρετική πηγή μαγγανίου και βιταμίνης C.
Σταφύλι: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες που βοηθά στην βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς καθώς και αποτοξινωτική δράση.
Μήλο: Είναι αποτελεσματικό καθαριστικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
Φουντούκια: Υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά ω-9 λιπαρά οξέα. Περιέχουν αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε που βοηθά στην υγεία του δέρματος βιταμίνη Β6, σίδηρο και ασβέστιο.
Καρύδια: Περιέχουν γλουταθειόνη ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα, α-λινολεικό οξύ που βοηθά στην υγεία της καρδιάς, βιταμίνες Β που παράγουν ενέργεια και βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και βιταμίνη Ε.
Αμύγδαλα: Είναι από τις κορυφαίες πηγές αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε που προλαμβάνει τον καρκίνο. Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο ο οποίος έχει ανοσοενισχυτικές ιδιότητες και δρα ως επουλωτικό πληγών. Επίσης πλούσια σε ω-9 λιπαρά οξέα.
Βρώμη: Πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Ε, φολικό οξύ, σίδηρος, μαγνήσιο, σελίνιο, ψευδάργυρο, πυρίτιο (αντιφλεγμονώδες μεταλλικό στοιχείο που καταπραΰνει  το πεπτικό σύστημα), φυτικές ίνες. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του βάρους καθώς απελευθερώνει αργά την ενέργεια, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου