Ποιες τροφές κάνουν κακό στην υγεία του εντέρου;

Ποιες τροφές κάνουν κακό στην υγεία του εντέρου;

Το ότι η εντερική υγεία είναι σημαντική για τη συνολική μας υγεία δεν είναι κάτι νέο. Πλέον, όμως, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford πιστεύουν βρήκαν πως όταν το μικροβίωμα του εντέρου γίνεται μη φυσιολογικό ή σχηματίζεται ακανόνιστα, μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες στη συνολική μας υγεία.

Μπορεί να πυροδοτήσει προβλήματα στο ανοσοποιητικό, τον μεταβολισμό, σε παθήσεις του ήπατος, παχυσαρκία, διαβήτη, φλεγμονές στο έντερο, ακόμη και καρδιαγγειακά προβλήματα. Μελέτη του 2016, μάλιστα, έδειξε ότι όταν μείωναν τις φυτικές ίνες από τα ποντίκια, μειωνόταν και η ποικιλότητα των ειδών των μικροοργανισμών του εντέρου, κάτι που επανερχόταν όταν έμπαιναν ξανά οι φυτικές ίνες στο διατροφικό πλάνο.

Αν, όμως, η έλλειψή τους μετράει 4 γενιές πίσω, τότε τα είδη που επανέρχονταν, πλέον έχουν χαθεί. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και στον δυτικό κόσμο, με την εξέλιξη της διατροφής μας να παίζει σημαντικό ρόλο.

Αποφύγετε, λοιπόν, επεξεργασμένες, συσκευασμένες τροφές, τα πολλά λιπαρά και τη ζάχαρη και αυξήστε τις φυτικές ίνες. Οι Hadza λαμβάνουν 100 ή περισσότερα γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, την ίδια στιγμή που εμείς φτάνουμε μόλις τα 15.

Αυξήστε, λοιπόν, φρούτα, λαχανικά, ολική άλεση και μιλήστε με τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις ή συμπληρώματα, αν κρίνεται απαραίτητο, σε περίπτωση που σας ταλαιπωρεί κάποια σχετική πάθηση.

Share Button