Ποιες τροφές καταστρέφουν τα παιδικά δόντια;

Ποιες τροφές καταστρέφουν τα παιδικά δόντια;

Πάνω από το 1/3 των παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών, τρώνε καθημερινά ανθυγιεινές τροφές, όπως έδειξε σχετική έρευνα. Η Nicole Sturzenbaum από μια ιδιωτική οδοντιατρική κλινική για τα παιδιά, στο δυτικό Λονδίνο, τονίζει ότι τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα «εφιάλτη».

Τα συγκεκριμένα σνακ συμβάλλουν σημαντικά στο πρόβλημα των παιδιών, οι γονείς των οποίων θέλουν να τα εξοικειώσουν με την υγιεινή διατροφή. Ενδεικτικό είναι ότι οι εξαγωγές δοντιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας αυξήθηκαν κατά 24% σε μόλις δέκα χρόνια, πρόσθεσε. Μόνο πέρσι, 47 βρέφη κάτω από την ηλικία του ενός έτους υποβλήθηκαν σε αφαίρεση νεογιλών δοντιών.

Άλλες ύποπτες τροφές είναι:

Παγωτά- Αναψυκτικά (η υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών είναι πολύ επιβλαβής για τα δόντια, ιδιαίτερα αν λαμβάνονται πολύ συχνά, διότι η τερηδόνα των δοντιών είναι ανάλογη με την συχνότητα λήψης τεριδονογόνων τροφών)

Καραμέλες (κολλούν στα δόντια και μένουν πολύ ώρα στο στόμα μέχρι να λιώσουν)

Λεμόνι και όξινες τροφές (Τροφές υψηλές σε οξέα- λεμόνι ντομάτα- μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους)

Αμυλούχα τρόφιμα ( πατατάκια και λευκό ψωμί κολλούν ανάμεσα στα δόντια, τρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια μέσα στο στόμα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν την πλάκα).