Ποιοι είναι οι βιοδείκτες που προβλέπουν το εγκεφαλικό

Ποιοι είναι οι βιοδείκτες που προβλέπουν το εγκεφαλικό

Τα εγκεφαλικά αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου ή αναπηρίας παγκοσμίως. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, τους οποίους λαμβάνουν υπόψη τους οι επιστήμονες, όταν αξιολογούν τον κίνδυνο για ένα άτομο.

Τι θα γινόταν, όμως, αν οι γιατροί είχαν μεγαλύτερες δυνατότητες να προβλέψουν ποιος κινδυνεύει περισσότερο να υποστεί εγκεφαλικό, παρέχοντας έτσι καλύτερη πρόληψη; Με αυτήν τη σκέψη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά κατάφεραν να ανακαλύψουν επιπλέον τέσσερις βιοδείκτες, οι οποίοι φαίνεται ότι συμβάλλουν στην πρόβλεψη ενός εγκεφαλικού.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων φλεγμονωδών βιοδεικτών στο αίμα τους διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 3.224 ατόμων με μέση ηλικία 61 έτη χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τους συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για την παρουσία 15 φλεγμονωδών βιοδεικτών.

Τα αυξημένα επίπεδα τεσσάρων βιοδεικτών στο αίμα σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης υποδείκνυαν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο, εν συγκρίσει με τα χαμηλότερα επίπεδά της. Ακόμη, τα αυξημένα επίπεδα του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα, της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και του υποδοχέα 2 του παράγοντα νέκρωσης του όγκου, υποδείκνυαν επίσης αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.