Πήρε έγκριση στις ΗΠΑ το χάπι της Merck κατά της Covid-19

Πήρε έγκριση στις ΗΠΑ το χάπι της Merck κατά της Covid-19

Πράσινο φως πήρε από τις αμερικανικές αρχές το χάπι της Merck & Co. κατά της Covid-19 γεγονός που δίνει στους ασθενείς υψηλού κινδύνου άλλη μια επιλογή κατ’ οίκον θεραπείας.

Το molnupiravir, έλαβε άδεια έκτακτης χρήσης μετά από το ανταγωνιστικό χάπι της Pfizer Inc., Paxlovid το οποίο έλαβε τη σχετική άδεια χθες. Αμφότερα υπόσχονται μια ακόμα δυνατότητα να περιοριστεί ο κίνδυνος να κατακλυστούν τα νοσοκομεία από μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων.

Το Molnupiravir, που αναπτύχθηκε από τη Merck με την Ridgeback Biotherapeutics LP, έχει στόχο να προστατεύσει ανθρώπους 18 ετών και άνω που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία. Μελέτη έδειξε ότι μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε ενήλικες με ήπια έως μέτρια νόσο κατά 30%.

Το Molnupiravir δρα εισάγοντας «σφάλματα» στο γενετικό υλικό ώστε εν τέλει να σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού. Μπορεί όμως να επηρεάσει τα αναπτυσσόμενα ανθρώπινα κύτταρα. Ο FDA είπε ότι οι έγκυες πρέπει να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν για το έμβρυο πριν λάβουν το φάρμακο.

Τον Νοέμβριο, μια ομάδα εξωτερικών συμβούλων του FDA εξέτασε το κατά πόσο το φάρμακο είναι ασφαλές για ευρεία χρήση. Ορισμένοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταλλάξεις του ιού οι οποίες θα μπορούσαν να τον καταστήσουν πιο επικίνδυνο ή μεταδοτικό ή ότι θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους για εγκύους. Υπό αυτό το πρίσμα η χαμηλή αποτελεσματικότητα στην κλινική δοκιμή σήμαινε ότι οι κίνδυνοι υπερτερούσαν του οφέλους. Τελικά, η επιτροπή ψήφισε υπέρ της θεραπείας με μικρή διαφορά.

Η Merck δηλώνει πάντως ότι το Molnupiravir που χορηγείται στο σπίτι για πέντε ημέρες δεν ενέχει μακροπρόθεσμους κινδύνους