ΠΙΣ: Πρωτόγνωρες μεταναστευτικές ροές δέχεται η Ελλάδα

ΠΙΣ: Πρωτόγνωρες μεταναστευτικές ροές δέχεται η Ελλάδα

«Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που δέχεται η χώρα μας είναι πρωτόγνωρες» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, μιλώντας στο Συμπόσιο του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα: «Πόλεμος, Μετανάστευση, Υγεία».

Όπως είπε ο κ. Βλασταράκος, «Μέσα από τον τρόμο του πολέμου και του διωγμού η Ελλάδα αποτελεί για τους ανθρώπους αυτούς, το πρώτο ασφαλές καταφύγιο, διότι παρά τη βαθειά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, περιθάλπει και βοηθά τους πληθυσμούς αυτούς, με περισσή αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια».

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. αναφέρθηκε στους αριθμούς των προσφυγικών-μεταναστευτικών εισροών, που έχει καταγράψει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την ταυτοποίηση, την καταγραφή και φιλοξενία. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η χώρα υποδέχεται το 95% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη και μέσα σε ένα χρόνο (1.1.2015 – 15.2.2016), έχουν καταγραφεί 950.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες.

Επίσης, η καταγραφή διευκολύνθηκε μετά την αποστολή από την Ε.Ε. ικανού αριθμού ειδικών μηχανημάτων (ΕURODAC). Παράλληλα, τα κέντρα καταγραφής, διαπίστευσης ή ταυτοποίησης (hot spots), που διαθέτει η χώρα  στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Χίο, Σάμο και Κω, έχουν συνολική χωρητικότητα 7.000 ατόμων, περίπου.

Όπως πρόσθεσε, παρά την μόνιμη επωδό κάποιων ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαφυλάξει τα σύνορά της, η Frontex έχει πιστοποιήσει την πολλή και καλή δουλειά, που γίνεται στη χώρα.

«Κανείς δεν μπορεί να πράξει κάτι διαφορετικό, από το να διασώζει τους πρόσφυγες. Ας μην ξεχνάμε ότι η αντιμετώπιση και η φιλοξενία των προσφύγων στα νησιά, οδήγησε σε 3 υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης», υπερθεμάτισε ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι οι ροές θα πρέπει να σταματούν στην Τουρκία, να καταγράφονται και στη συνέχεια να προωθούνται στις χώρες της Ευρώπης, που έχουν συμφωνήσει και έχουν ανοίξει θέσεις υποδοχής.

Η Τουρκία θα πρέπει, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ., να βοηθηθεί ώστε να συγκρατήσει και να διαχειριστεί τις ροές των προσφύγων, έως ότου ολοκληρωθούν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στη Συρία.

«Η Ευρώπη των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης και του Ανθρωπισμού, οφείλει να διασφαλίσει την κοινή δράση μπροστά στην τραγωδία που εξελίσσεται καθημερινά στο Αιγαίο Πέλαγος, στη Μεσόγειο Θάλασσα και στου χερσαίους δρόμους προς τη Κεντρική Ευρώπη», επισήμανε ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ.

Για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είναι αυτονόητη παράμετρος η κάλυψη των αναγκών περίθαλψης, όλων των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα μας. Δεν υπάρχει  ζήτημα υγειονομικής βόμβας και μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων, αλλά ανάγκη ελέγχου και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων, σε πρωτοβάθμιο ή σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου, επαρκούς υγειονομικής φροντίδας που θα περιλαμβάνει:

1)            Ενίσχυση με προσωπικό και φάρμακα – εμβόλια – υλικό πρώτης ανάγκης, όλων των δημοσίων δομών στα νησιά του Αιγαίου που αποτελούν πύλες εισόδου.

2)            Κάλυψη σε 24ωρη βάση με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό των ανοικτών Κέντρων Φιλοξενίας στην Αττική και των Προαναχωρησιακών Κέντρων.

3)            Προτυποποίηση των διαδικασιών άμεσης φροντίδας, την εφαρμογή πρωτοκόλλων καταγραφής (κάρτα υγείας) και διαχείρισης των συνολικών προβλημάτων υγείας των προσφύγων-μεταναστών, την πιστοποίηση και τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων οργανώσεων και εθελοντών, την παροχή πληροφοριακού υλικού, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, τη διαπολιτισμική κουλτούρα και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ασθενών.

Κύριο συμπέρασμα του Συμποσίου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου για το προσφυγικό ζήτημα, είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, είναι εκείνα που πρέπει να κυριαρχούν στις πολιτικές, όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά όλου του κόσμου. Βασικός άξονας για την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου είναι το καλωσόρισμα των προσφύγων, των ζητούντων άσυλο και των λοιπών μεταναστών. Η απροθυμία παροχής βοήθειας και στήριξης προς αυτούς τους ανθρώπους καταδικάζεται από πολλές χώρες. Η δημιουργία φραχτών δεν είναι λύση αφού υποβάλει τους ήδη ταλαιπωρημένους ανθρώπους σε επιπλέον κακουχίες με αβέβαιη εξέλιξη.