Πείτε «ευχαριστώ» για καλή ψυχική υγεία!

Πείτε «ευχαριστώ» για καλή ψυχική υγεία!

Πρόσφατη έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι η λέξη «ευχαριστώ» είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη ψυχική μας υγεία. Έρευνα από τα πανεπιστήμια του Χιούστον, Τέξας και Πενσυλβάνια αλλά και του ιατρικού κέντρου Michael E DeBakey Veterans Affairs Medical Centre, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι βάζοντας στις καθημερινές μας συνήθειες τη λέξη «ευχαριστώ» συμβάλλουμε στην τόνωση της ψυχικής μας υγείας.

Η ευγνωμοσύνη συνδέεται άμεσα με τη γνωστική επανεκτίμηση – την ικανότητα ενός ατόμου να αναλάβει μια δύσκολη κατάσταση και να τη μετατρέψει σε κάτι πιο θετικό.

Με το να δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους, οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, συμβάλλουν σημαντικά στο να απομακρύνουν τυχόν κακές σκέψεις που μπορεί να έχουν οι συνομιλητές τους γι΄ αυτούς.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences, επισημαίνει: «Το να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας με μικρές πράξεις καλοσύνης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καλή σωματική και ψυχική υγεία» και συμπληρώνει «με το να ανταποκρίνεστε με σεβασμό και με ευγένεια στους άλλους, η ευγνωμοσύνη αυτή προσφέρει τη δυνατότητα στο να επανεκτιμηθεί μία κατάσταση με πιο θετικό τρόπο, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να σχετιστεί με λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα».

Τα ευρήματα της έρευνας βρήκαν σύμφωνη και την ψυχολόγο Dr Cynthia McVey, από το Glasgow Caledonian University. Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δεν είναι μόνο η εξωτερίκευση της ευγνωμοσύνης που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθανθούν καλά για τον εαυτό τους, είναι και η ανταμοιβή που λαμβάνουν απ’ αυτή τους την κίνηση» και συμπληρώνει «όταν λες “ευχαριστώ”σε κάποιον, συχνά απαντά με τα δικά του ιδιαίτερα λόγια – είναι μια αμφίδρομη θετική σχέση» και καταλήγει «προφανώς, αυτοί που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη θα χρειαστούν κάποιου είδους θεραπεία. Ωστόσο, σε ένα βασικό επίπεδο, αρκετά συχνά το κλειδί για να αισθάνεται κάποιος ευτυχής και ικανοποιημένος στα μικρά πράγματα στη ζωή, είναι να πιστεύει ότι είναι καλός και ευγενικός άνθρωπος».