ΠΟΕΔΗΝ: Τα ψέματα του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ για την υγεία

ΠΟΕΔΗΝ: Τα ψέματα του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ για την υγεία

Τα ψέματα που είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ για την υγεία καταγράφει η ΠΟΕΔΗΝ.

1ο ΨΕΜΑ

«Με το Νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψης των ανασφάλιστων περίπου ενάμιση εκατομμύριο συμπολίτες μας νοσηλεύονται σήμερα δωρεάν στα Δημόσια Νοσοκομεία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων είναι Μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης. Αναφέρεται στο 3ο Μνημόνιο Ν.4336/2015 κεφάλαιο 2.5.2. «ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Η καθολική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κατάργηση του 5ευρου δεν ήταν επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσίπρα. Αναζητήθηκε ισοδύναμο και μάλιστα υπερπολλαπλάσια. Αυξήθηκε η υγειονομική περίθαλψη από 4% στο 6% για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στις κύριες συντάξεις και εφάρμοσαν επίσης εισφορές υγείας ύψους 6% στις επικουρικές συντάξεις.

Το μέτρο αυτό απέφερε αφαίμαξη σε μισθούς και συντάξεις 800εκ.ευρώ κατ’ έτος τα οποία καταλήγουν στον ΕΦΚΑ για πληρωμή συντάξεων, αντί να κατευθύνονται ως οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ.

Η Δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο Νόμο που θεσπίστηκε (Ν.4368/2016) στοιχίζει 100εκ.ευρώ κατ’ έτος και όπως αναφέρει η έκθεση θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Τα Νοσοκομεία φυσικά δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ για τους ανασφάλιστους από τον ΕΟΠΥΥ. Λαμβάνουν 1,156δις ευρώ κρατική χρηματοδότηση, όσοι ελάμβαναν και πριν την εν λόγω ρύθμιση. Ο ΕΟΠΥΥ το έτος 2014 ελάμβανε 774εκ.ευρώ κρατική χρηματοδότηση (πριν την ρύθμιση για κάλυψη των ανασφάλιστων με 100εκ.ευρώ). Εφέτος λαμβάνει 325,5εκ.ευρώ. 450εκ.ευρώ κάτω. Έτσι, επιτυγχάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα!

2ο ΨΕΜΑ

«Έρχομαι τώρα στο κρίσιμο τομέα της Υγείας και στην εμβληματική μεταρρύθμιση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο προβλέπει τη δημιουργία 239 τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η εν λόγω μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι Μνημονιακή δέσμευση που περιλαμβάνεται στο 3ο Μνημόνιο Ν.4336/2015 στο κεφάλαιο 2.5.2 Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η προκήρυξη προσωπικού για την στελέχωση των ΤΟ.Μ.Υ. δεν προσελκύει ενδιαφερόμενο ιατρικό προσωπικό και πήρε ήδη δύο παρατάσεις. Τα διαθέσιμα κονδύλια για τη μεταρρύθμιση είναι κοινοτικά κονδύλια. Μετά τη λήξη των κοινοτικών προγραμμάτων θα επέλθει κατάρρευση και στα ελάχιστα ΤΟ.ΜΥ. που τελικά θα λειτουργήσουν.

3ο ΨΕΜΑ

«Παράλληλα δίνουμε μεγάλο αγώνα για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό που βρήκαμε στο ΕΣΥ. Από το 2015 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 Γιατροί, Νοσηλευτές, Παραιατρικό και Διοικητικό Προσωπικό» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Οπως λέει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, «Επί των ημερών του κου Τσίπρα προσλήφθηκαν 6000 υπάλληλοι. Εξ αυτών μόνο 2.000 μόνιμοι. Επίσης εργάζονται 4.000 με ελαστικές μορφές απασχόλησης (ανανεούμενες συμβάσεις, νέες προσλήψεις, κοινοτικά κονδύλια). Αντίστοιχος αριθμός επικουρικών, ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις έργου κ.α.) υπηρετούσε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Άρα δεν μιλάμε για πρόσθεση προσωπικού στο ΕΣΥ που είπε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας».

Στα Νοσοκομεία το μόνιμο προσωπικό επί των ημερών του κου Τσίπρα μειώθηκε κατά 7.073 υπαλλήλους (συντάξεις, αποχωρήσεις, παραιτήσεις, μετατάξεις, μετακινήσεις). Αντίστοιχα στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη μειώθηκε 2.208. Στο ΕΚΑΒ μειώθηκε κατά 114 διασώστες. 4.000 υπάλληλοι κατά μέσο όρο με ελαστικές μορφές απασχόλησης υπηρετούσαν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

4ο ΨΕΜΑ

«Εκ των 9.000 που προσλήφθηκαν…. οι 2.500 είναι μόνιμο προσωπικό» τόνισε ο Πρωθυπουργός. Το μόνιμο προσωπικό που προσλήφθηκε επί των ημερών του κου Τσίπρα είναι 2.000 και όχι 2.500. Το Μέγαρο Μαξίμου όμως έλεγε ότι προσέλαβε 4.107 μόνιμους υπαλλήλους. Στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας είπε ότι προσέλαβε 2.500 μονίμους. Πότε λένε αλήθεια και πότε ψέματα;

5ο ΨΕΜΑ

«Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 9.500 άτομα το επόμενο διάστημα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως «Σε λίγο θα έχουμε υπεράριθμο προσωπικό στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ! Υπεράριθμους γιατρούς και νοσηλευτές. Δεν θα ξέρουμε τι να τους κάνουμε!»

Στην πραγματικότητα η μόνη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού που είναι σε εξέλιξη είναι 1.660 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, που δεν ξέρουμε πότε και πόσοι θα προσληφθούν τελικά. Επίσης 1.100 με κοινοτικά κονδύλια. Μέχρι να έρθουν θα έχουν φύγει οι 2.300 που υπηρετούν σήμερα με κοινοτικά κονδύλια και λήγουν οι συμβάσεις τους τον Φλεβάρη – Μάρτη 2018.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου