Ποια η «συνταγή» της χημικής δίαιτας; Είναι ωφέλιμη για την υγεία;

Ποια η «συνταγή» της χημικής δίαιτας; Είναι ωφέλιμη για την υγεία;

Κατά διαστήματα έρχονται στο προσκήνιο διάφορες μορφές ακραίων διαιτών που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η γνωστή «χημική» δίαιτα. Τι είναι τελικά αυτή η χημική δίαιτα; Ως χημική δίαιτα μπορεί να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε υποθερμιδική, μη εξατομικευμένη και βραχυπρόθεσμη με περιορισμό ή ακόμη και αποκλεισμό ομάδων τροφίμων. Δίαιτα η οποία δεν μπορεί να υποστηριχθεί επιστημονικά.

Ποια είναι η «συνταγή» της χημικής δίαιτας;

Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Χ. Κυριακού, κάθε δίαιτα, μη εξατομικευμένη, έχει τη δική της «συνταγή» που παροτρύνεται να ακολουθείται. Πιο συγκεκριμένα, οι δίαιτες αυτές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και λίπος αλλά φτωχές έως καθόλου σε υδατάνθρακες. Με την απουσία των υδατανθράκων, το λίπος(των τροφίμων) είναι πλέον το καύσιμο για ενέργεια δημιουργώντας τη λεγόμενη «κέτωση» μετατρέποντας το σε γλυκόζη. Παράλληλα, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι γνωστό ότι προάγει το αίσθημα του κορεσμού πιο γρήγορα. Σε συνδυασμό λοιπόν, της κέτωσης και της πρωτεΐνης, η όρεξη και η ποσότητα κατανάλωσης φαγητού μειώνεται και επιτυγχάνεται η πολυπόθητη ταχεία απώλεια βάρους.

Με την απώλεια βάρους μειώνεται το σωματικό λίπος;

Οπως αναφέρει η κ. Κυριακού, η σκέψη και το άγχος των περισσότερων μετά από κάθε δίαιτα είναι αν έχασαν λίπος. Με τη χημική δίαιτα όμως, θα πετύχεις απώλεια λίπους; Είναι καλό να γνωρίζεις ότι η απώλεια υγρών του σώματος αφενός και η απώλεια μυϊκής μάζας αφετέρου, ευθύνονται για τη γρήγορη μείωση του βάρους, μειώνοντας το μεταβολισμό. Και αφού λοιπόν είτε έχεις πετύχει τον στόχο σου και η δίαιτα ολοκληρώθηκε, είτε αδυνατείς να συνεχίσεις την τήρηση της για περισσότερο χρονικό διάστημα, επιστρέφεις στις προηγούμενες διατροφικές σου συνήθειες, αυξάνοντας την πρόσληψη θερμίδων και το απολεσθέν βάρος επανακτάτε υπό μορφή λίπους σε γρηγορότερο ρυθμό.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, ότι μετά από κάθε προσπάθεια για ταχεία μείωση του σωματικού σου βάρους, στο τέλος το σωματικό σου λίπος όλο και θα αυξάνεται.

Σύμφωνα με τη σύσταση της «χημικής» δίαιτας, ας δούμε ποια τρόφιμα επιτρέπονται και ποια όχι.

Επιτρεπτά τρόφιμα άφθονης κατανάλωσης

Πηγές πρωτεΐνης πχ. πουλερικά, γαλοπούλα, κουνέλι, πάπια, αυγά, χοιρινό, μοσχάρι, βοδινό, συκώτι, ψάρι και θαλασσινά, πηγές λίπους πχ. ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο, μαγιονέζα, ξηρούς καρπούς, κρέμα γάλακτος κ.α.

Τρόφιμα προς αποφυγή

Κυρίως υδατάνθρακες τόσο σύνθετοι πχ. όσπρια, ολικής άλεσης προϊόντα όσο και απλοί πχ. ζάχαρη, φρούτα, λαχανικά σε μικρές ποσότητες, αλεύρι, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτα, αρακάς, καλαμπόκι, γάλα και γιαούρτι σε μικρές ποσότητες, σοκολάτα, γλυκά και παγωτό.

Τελικά είναι ωφέλιμη ή δυσμενής για την υγεία;

Σύμφωνα με την κ. Κυριακού, ναι μεν τα αποτελέσματα της γρήγορης απώλειας βάρους είναι εμφανή από τις πρώτες κιόλας μέρες, αλλά ακολουθώντας αυτό το πρόγραμμα είναι καλό να γνωρίζεις ότι ελλοχεύουν κάποιες επιπτώσεις για την υγεία. Για παράδειγμα: δυσκοιλιότητα, λόγω απουσίας φυτικών ινών από τους σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά, αίσθημα κόπωσης, ζαλάδες, έλλειψη συγκέντρωσης, λόγω ανεπαρκής πρόσληψης ενέργειας από υδατάνθρακες, αύξηση λιπιδίων αίματος (πχ τριγλυκερίδια, χοληστερόλη), λόγω της σύστασης της δίαιτας που είναι πλούσια σε λίπος, επακόλουθη αύξηση καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρική ανεπάρκεια, λόγω της συνεχής και ποσοτικής κατανάλωσης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, υπογλυκαιμία, ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη λόγω της ελάχιστης ή καθόλου ημερήσιας κατανάλωσης υδατάνθρακα, οστεοπόρωση, λόγω έλλειψης πρόσληψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, μέχρι και θάνατο, εν τέλη έχουν πράγματι καταγραφεί αρκετοί θάνατοι μετά από μακροχρόνια χρήση τους.

Δεδομένου ότι δεν είναι ισορροπημένα προγράμματα διατροφής, επιφέρουν έλλειψη κύριων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό καθημερινά. Επομένως, σύμφωνα με την κ. Κυριακού, μία τέτοια δίαιτα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και είναι φρόνιμο να αποφεύγεται καθώς προκαλεί, μακροπρόθεσμες, επιπτώσεις δυσμενείς για την υγεία.