Ποια τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής

Ποια τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής

Σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης, επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατάθλιψης και τουλάχιστον ένα επεισόδιο μανίας. Συμπτώματα της διπολικής διαταραχής, μίας ψυχικής νόσου που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργικότητα του πάσχοντος. Σχεδόν το 4% των ανθρώπων παγκοσμίως έχει διπολική διαταραχή, είναι το ίδιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία.

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν την οικογένεια των ασθενών.

Ακραία ευφορική ψυχική κατάσταση. Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες καταστάσεις καλής και κακής διάθεσης, μανίας και κατάθλιψης. Κατά τη διάρκεια της «μανιακής» φάσης, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν μια απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ένας διπολικός θα βρίσκεται σε τόσο ευφορική κατάσταση και για τόσο μεγάλο διάστημα, που θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι μια κατάσταση που ονομάζεται «υπομανία» και είναι χαρακτηριστική σε άτομα με διπολική διαταραχή.

Αδυναμία να φέρουν εις πέρας πολλές υποχρεώσεις. Οι «μισοτελειωμένες» δουλειές/υποχρεώσεις είναι σήμα-κατατεθέν ενός διπολικού ατόμου, όταν φτάνουν να είναι σχεδόν μια πάγια κατάσταση. Όταν ένας διπολικός καταφέρει να ελέγξει την αυξημένη του ενέργεια ενόσω βρίσκεται σε κατάσταση υπομανίας, τότε μπορεί να ολοκληρώσει κάθε υποχρέωση και με το παραπάνω. Όταν, όμως, αυτό δεν γίνεται, τότε συνήθως θα τα παρατήσει όλα στη μέση και θα ξεκινήσει να κάνει μεγάλα σχέδια για κάτι άλλο, το οποίο, επίσης, δεν θα τελειώσει ποτέ.

Κατάθλιψη. Ένα άτομο που έχει διπολική διαταραχή έχει αρκετά ίδια συμπτώματα με κάποιον που ακριβώς πάσχει από κατάθλιψη. Έχουν τα ίδια προβλήματα με την ενέργεια, την όρεξη, τον ύπνο και την εστίαση-προσοχή.

Δυστυχώς, τα τυπικά αντικαταθλιπτικά από μόνα τους δεν λειτουργούν καλά σε ασθενείς που είναι διπολικοί. Μπορούν ακόμη και να επιδεινώσουν την κατάστασή τους ή να τους κάνουν να έχουν πιο συχνά επεισόδια αποκοπής από την πραγματικότητα.

Είναι πολύ ομιλητικοί. Μερικοί άνθρωποι με διπολική διαταραχή είναι πολύ ομιλητικοί. Μάλιστα αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής. Επίσης, μερικές φορές θα μεταβαίνουν από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς λογικό ειρμό.

Χρήση ουσιών και αλκοόλ. Περίπου το 50% των ατόμων με διπολική διαταραχή έχουν επίσης πρόβλημα κατάχρησης ουσιών, ιδιαίτερα χρήση αλκοόλ. Πολλοί πίνουν όταν βρίσκονται σε μανιακή φάση για να επιβραδύνουν τον εαυτό τους και να χρησιμοποιούν αλκοόλ για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους όταν είναι καταθλιπτικοί.