Ποιες είναι οι τροφές που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου!

Ποιες είναι οι τροφές που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου!

Ο εγκέφαλος θεωρείται ως το πιο περίπλοκο όργανο στο σώμα για τις διάφορες λειτουργίες που εκτελεί. Όμως  όταν ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να έχουμε προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης, λήψης αποφάσεων, συλλογιστικής και αισθητηριακής αντίληψης. Η καλή διατροφή, η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και τα χαμηλά επίπεδα στρες είναι βασικοί παράγοντες για τη γενική υγεία του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Ωστόσο, ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου

Δείτε ποιες τροφές,ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία!

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Έρευνες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα συγκέντρωσης των μαθητών. Ο καφές μόνο δεν θα φτάνει. Μια θρεπτική αρχή της ημέρας δίνει σε ολόκληρο το σώμα την ώθηση που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει μια μέρα σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας. Επιλέξτε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αλλά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Γλυκά

Είναι δύσκολο να σκεφτόμαστε τα γλυκά και την ζάχαρη ως κάτι καλό για την υγεία, αλλά με σωστή και συνετή κατανάλωση βοηθούν τον εγκέφαλο. Ένα μικρό γλυκό κάθε τόσο μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος να είναι ένας από τους πιο ευαίσθητους στην γλυκόζη ιστούς και η αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερη διαύγεια σκέψης και λήψης αποφάσεων.

Θαλασσινά

Τα ψάρια είναι μια γνωστή εγκεφαλική τροφή και αυτό συχνά συνδέεται με την περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων που οδηγούν σε ψυχική παρακμή, ειδικά καθώς ένα άτομο μεγαλώνει. Δυστυχώς, η σύγχρονη διατροφή δεν περιέχει πολλά ψάρια, ενώ οι ειδικοί προτείνουν η κατανάλωση ψαριών να γίνεται σε τουλάχιστον τρία κύρια γεύματα την εβδομάδα.

Μούρα

Τα αντιοξειδωτικά είναι οι ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τους ιστούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα βάκκινα μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ψυχικής παρακμής που σχετίζεται με την ηλικία και των συναφών εγκεφαλικών παθήσεων, όπως η νόσος του Alzheimer.

Αβοκάντο

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα κεκορεσμένα λίπη μέσα σε αυτό, οπότε και τα αβοκάντο, όπως κάθε τροφή, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η βιταμίνη Ε στο αβοκάντο είναι επίσης γνωστό ότι είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον εγκεφαλικό ιστό από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Καρύδια

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα καρύδια είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνες που παρέχουν μια παρατεταμένη πηγή ενέργειας και είναι ιδανικά ως σνακ ή ως συνοδευτική γαρνιτούρα σε ένα γεύμα.