Ποιες τροφές προστατεύουν από τη νόσο του Πάρκινσον

Ποιες τροφές προστατεύουν από τη νόσο του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική κατάσταση που είναι ανίατη, αν και υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Μια ομάδα επιστημόνων αποκάλυψε ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη νόσο του Πάρκινσον.

Η νόσος Parkinson είναι μια προοδευτική ασθένεια του νευρικού συστήματος η οποία προκαλεί συμπτώματα που περιλαμβάνουν τρόμο (δηλαδή τρέμουλο), μυϊκή ακαμψία και αργή, προβληματική κίνηση.

Επιστήμονες στην Σουηδία ανέλυσαν 38.937 γυναίκες και 45.837 άνδρες, εξετάζοντας τη διατροφή τους σε μια έρευνα διάρκειας 15 ετών.
Οι ειδικοί εντόπισαν 1.329 ασθενείς με Πάρκινσον, αλλά διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου μειώθηκε σημαντικά σε εκείνους, που είχαν καλή πρόσληψη σε βιταμίνη Ε όσο και β-καροτίνη μέσω της διατροφής τους.

“Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά που συμπεριλαμβάνουν τις βιταμίνες C, E και τα καροτενοειδή έχουν επιδείξει προστατευτικές δράσεις στους νευρώνες για τη νόσο του Πάρκινσον, με βάση την ιδιότητά τους να μειώνουν την οξειδωτική βλάβη”, δήλωσε η Karin Wirdefeldt, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Karolinska της Στοκχόλμης. Και πρόσθεσε: “Τα στοιχεία για μια νευροπροστατευτική επίδραση των διαιτητικών αντιοξειδωτικών στον κίνδυνο ανάπτυξης του Πάρκινσον είναι, εντούτοις, σε μεγάλο βαθμό περιορισμένα και ασυνεπή. Τα δικά μας αποτελέσματα έδειξαν, ότι η διαιτητική πρόσληψη βήτα-καροτίνης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για Πάρκινσον”.

Η δρ. Wirdefeldt είπε ότι η βιταμίνη Ε στη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

“Μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης Ε και του κινδύνου της νόσου του Πάρκινσον βρέθηκε στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες (…) Γενικά, οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για Πάρκινσον από τους άνδρες και η αντιοξειδωτική δράση των οιστρογόνων ίσως παρέχει προστασία από τη νόσο”, ανέφερε.

Β-καροτίνη και βιταμίνη Ε

Καλές πηγές βήτα καροτίνης βρίσκονται στα καρότα, το σπανάκι, τα μαρούλια, τις ντομάτες, τις γλυκοπατάτες, το μπρόκολο και το πεπόνι.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του φρούτου, ή του λαχανικού, τόσο περισσότερο β-καροτένιο περιέχει.

Εν τω μεταξύ, η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι πιο δύσκολο να την πάρετε φυσικά, αλλά υπάρχει σε αυξημένη συγκέντρωση σε αμύγδαλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θαλασσινά, σόγια, αβοκάντο, φυτικά έλαια και φυστίκια.

Η σουηδική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Movement Disorders, έδειξε επίσης πως τα περιστατικά της νόσου Πάρκινσον ήταν χαμηλότερα για τους καπνιστές από ό,τι για τους μη καπνιστές. Οι άνδρες είναι πιθανότερο να διαγνωσθούν σε ηλικία 74,6 ετών και γυναίκες σε ηλικία 75,7 ετών.