Τα πολλά αντιβιοτικά αυξάνουν το σωματικό βάρος των παιδιών

Τα πολλά αντιβιοτικά αυξάνουν το σωματικό βάρος των παιδιών

Η συστηματική κατανάλωση αντιβιοτικών που χορηγούνται συχνά στα παιδιά μπορεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, τα παιδιά που λαμβάνουν συχνά αντιβίωση σωρεύουν ταχύτερα βάρος (και το διατηρούν μεγαλώνοντας) έναντι των συνομηλίκων τους, οι οποίοι κάνουν μικρότερη χρήση αντιβιοτικών.

Επίσης στα παιδιά αυτής της κατηγορίας εκδηλώνονται παθήσεις ενηλίκων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Η έρευνα που βασίστηκε στη μελέτη των ιατρικών αρχείων δεκαετίας (2001-2012) 163.820 παιδιών ηλικίας 3-18 ετών έδειξε ότι παχυσαρκία και αντιβιοτικά έχουν άμεση διασύνδεση στον άνθρωπο, καθώς η λήψη αντιβιοτικών μεταβάλλει δομικά τον δείκτη μάζας σώματος (τον λεγόμενο ΒΜΙ), ενώ καταστρέφει τους πληθυσμούς εκείνων των μικροοργανισμών που διατηρούν την ισορροπία του μεταβολικού συστήματος.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν ότι παιδιά ηλικίας 15 ετών που είχαν λάβει αντιβίωση πάνω από επτά φορές τον τελευταίο χρόνο, εμφάνισαν αύξηση σωματικού βάρους 1,36 κιλά κατά μέσο όρο έναντι των συνομηλίκων τους που δεν είχαν λάβει αντιβίωση.