Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, ή MIS-C) είναι μια σοβαρή κατάσταση που φαίνεται να συνδέεται με την νόσο COVID-19. Τα περισσότερα παιδιά που μολύνονται με τον ιό COVID-19 έχουν μόνο μια ήπια ασθένεια.

Αλλά σε παιδιά που συνεχίζουν να αναπτύσσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο, ορισμένα όργανα και ιστοί (όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία, οι νεφροί, το πεπτικό σύστημα, ο εγκέφαλος, το δέρμα και τα μάτια) φλεγμαίνουν σοβαρά. Τα σημάδια και τα συμπτώματα εξαρτώνται από τις περιοχές του σώματος που επηρεάζονται.

Το MIS-C θεωρείται σύνδρομο, δηλαδή είναι μια ομάδα συμπτωμάτων και όχι μια διακριτή ασθένεια, επειδή πολλά είναι άγνωστα γι’ αυτό. Σπάνια, ορισμένοι ενήλικες εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Αυτό ονομάζεται MIS-A (Adults αντί για Children) και εμφανίζεται σε ενήλικες που προηγουμένως είχαν COVID-19 και πολλοί δεν το γνώριζαν. Το MIS-A φαίνεται να εμφανίζεται κατά κανόνα εβδομάδες μετά την μόλυνση με COVID-19.

Το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο είναι σπάνιο και τα περισσότερα παιδιά που το έχουν τελικά βελτιώνονται με ιατρική περίθαλψη. Αλλά μερικά παιδιά χειροτερεύουν γρήγορα, σε σημείο που κινδυνεύουν οι ζωές τους.

Πολλά είναι ακόμα άγνωστα για το MIS-C. Εάν το παιδί σας εμφανίσει σημάδια ή συμπτώματα, ζητήστε βοήθεια άμεσα!
Πολυσυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο: Συμπτώματα

Τα ακόλουθα είναι τα βασικά σημάδια και συμπτώματα, αν και δεν εκδηλώνουν όλα τα παιδιά τα ίδια:

Πυρετός που διαρκεί 24 ώρες ή περισσότερο
Έμετος
Διάρροια
Πόνος στο στομάχι
Δερματικό εξάνθημα
Αίσθημα ασυνήθιστης κόπωσης
Γρήγορος καρδιακός παλμός
Ταχεία αναπνοή
Κόκκινα μάτια
Ερυθρότητα ή πρήξιμο των χειλιών και της γλώσσας
Ερυθρότητα ή πρήξιμο των χεριών ή των ποδιών
Πονοκέφαλος και ζάλη
Διευρυμένοι λεμφαδένες

Προειδοποιητικά σημάδια κατεπείγουσας ανάγκης:

Σοβαρός πόνος στο στομάχι
Δυσκολία αναπνοής
Χλωμό, γκρι ή μπλε χρώμα δέρματος, χειλιών ή υποστρώματος των νυχιών
Σύγχυση
Αδυναμία του παιδιού να ξυπνήσει ή να μείνει ξύπνιο

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν το παιδί σας έχει κάποιο από τα προειδοποιητικά σημάδια έκτακτης ανάγκης που αναφέρονται παραπάνω (ή είναι σοβαρά άρρωστο με άλλα συμπτώματα) επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό. Μεταφέρετε το παιδί σας στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ή καλέστε το 166.

Εάν το παιδί σας δεν είναι σοβαρά άρρωστο, αλλά εμφανίζει συμπτώματα του MIS-C, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο για συμβουλές.
Πολυσυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο: Αιτίες

Η ακριβής αιτία του MIS-C δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά φαίνεται ότι είναι μια υπερβολική ανοσοαπόκριση που σχετίζεται με την COVID-19. Πολλά παιδιά με MIS-C έχουν θετικό αποτέλεσμα σε σχετικό τεστ αντισωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι είχαν πρόσφατη μόλυνση με τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Κάποια μπορεί να έχουν τρέχουσα λοίμωξη COVID-19.

Τα περισσότερα παιδιά με MIS-C είναι μεταξύ 3 και 12 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 8 έτη. Μερικές περιπτώσεις έχουν επίσης καταγραφεί σε μεγαλύτερα παιδιά ή και σε μωρά.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org