Πόνος στο αυτί του παιδιού: Αίτια και αντιμετώπιση

Πόνος στο αυτί του παιδιού: Αίτια και αντιμετώπιση

Αρκετά συχνά τα μικρά παιδιά παραπονούνται για πόνο στο αυτάκι τους. Ο οξύς ξαφνικός πόνος που κάνει το παιδί να υποφέρει από πόνο στο αυτί οφείλεται σε μία κατάσταση που λέγεται εξωτερική ωτίτιδα.

Η εξωτερική ωτίτιδα ονομάζεται μία φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, δηλαδή του σωλήνα που οδηγεί στο τύμπανο. Αρχικά ο μικρός ασθενής παραπονείται ότι το αυτί του έχει ‘κάτι’ μέσα .Μετά ακολουθεί πόνος και πυρετός.Τα συνηθέστερα μικρόβια που προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα είναι ο σταφυλόκοκκος στρεπτόκοκκος, πρωτέας , ψευδομονάδα, και μύκητες.

Τι να κάνετε

Αποφεύγετε την χρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων για τον καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου.

Ποτέ δεν καθαρίζουμετα αυτιά του μωρού με μπατονέτα αλλά απομακρύνουμε την κυψελίδα που φαίνεται έξω – έξω με βαμβακάκι.

Στάξτε 2-3 σταγόνες καθαρού οινοπνεύματος κοντά στο έξω στόμιο του ακουστικού πόρου. Το οινόπνευμα βοηθά να απορροφηθεί το νερό, στεγνώνει το αυτί και σκοτώνει τα μικρόβια και τους μύκητες που προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα.

Αν ο γιατρός το συστήσει, ενστάλαξη ωτικών σταγόνων αντιβιοτικών και κορτικοειδών .Σε βαρύτερες περιπτώσεις χορηγείται αντιβιοτική αγωγή από το στόμα.