Πως να προστατέψετε τα μαλλιά σας τον χειμώνα;

Πως να προστατέψετε τα μαλλιά σας τον χειμώνα;

Ο χειμώνας μπορεί να είναι σκληρός με τα μαλλιά, καθώς επηρεάζονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες στους υπαίθριους χώρους, σε συνδυασμό με την ξηρότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Μολονότι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν τη φροντίδα του δέρματός τους τον χειμώνα, εντείνοντας π.χ. την ενυδάτωση, λίγοι γνωρίζουν ότι πρέπει να παράσχουν έξτρα φροντίδα και στα μαλλιά τους.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, οι εναλλαγές της εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας κάνουν τα μαλλιά να χάνουν την λάμψη και τον όγκο τους, ενώ ο ξηρός, παγωμένος αέρας έχει ως συνέπεια την αφυδάτωση του δέρματος στο κρανίο και κατ’ επέκταση στα μαλλιά.

«Δίχως την κατάλληλη φροντίδα, τον χειμώνα τα μαλλιά γίνονται εύθραυστα και επιρρεπή στην ψαλίδα, παρουσιάζουν φριζάρισμα και στατικό ηλεκτρισμό, ενώ στο δέρμα του κεφαλιού μπορεί να εκδηλωθεί ξηρότητα και έξαρση της πιτυρίδας ή άλλων δερματοπαθειών (π.χ. ψωρίαση του τριχωτού, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα)», λέει. Όταν, μάλιστα, φοράμε καπέλο που προκαλεί τριβή και τραυματισμό των μαλλιών, φθείρεται η εξωτερική στοιβάδα τους, το περιτρίχιο. Αυτό έχει ως συνέπεια να αναπτύσσουν στατικό ηλεκτρισμό και να γίνονται ακόμα πιο εύθραυστα. Κάπως έτσι δημιουργείται η παρανόηση της “αυξημένης” τριχόπτωσης».

Αποφυγή χημικών για τα μαλλιά

Οι βαφές, η περμανάντ και τα προϊόντα για μόνιμο ίσιωμα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα μαλλιά, γι’ αυτό πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο αραιά, ειδικά τον χειμώνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) αναφέρει ότι κατά τους χειμερινούς μήνες η ιδανική συχνότητα εφαρμογής αυτών των μεθόδων είναι κάθε 8-10 εβδομάδες, εάν αυτό είναι εφικτό. Αν, π.χ., θέλουν να τα βάψουν και να κάνουν χημικό ίσιωμα θα πρέπει να κάνουν πρώτα τη βαφή μόνη της και ύστερα από 2 εβδομάδες το ίσιωμα.

Tips προστασίας

Τα μαλλιά μπορεί να βοηθήσει και η αποφυγή του καθημερινού λουσίματος. Εάν λοιπόν δεν πάσχετε από κάποια δερματοπάθεια που καθιστά αναγκαίο το καθημερινό λούσιμο ή/και δεν έχετε έντονη λιπαρότητα, να λούζεστε μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Μετά το λούσιμο, να τυλίγετε απαλά τα μαλλιά σας με μία πετσέτα για να απορροφήσει τα πολλά νερά, χωρίς να τα τρίβετε (το τρίψιμο αυξάνει την καταστροφή του περιτριχίου και κατ’ επέκταση τον στατικό ηλεκτρισμό).

Όταν είναι νωπά, να τα χτενίζετε πολύ προσεκτικά με μία «πιρούνα» και όχι με βούρτσα (το βούρτσισμα σπάει τα νωπά μαλλιά).

Να στεγνώνετε τα μαλλιά σας με το σεσουάρ σε μέτρια θερμοκρασία και όχι με πολύ καυτό αέρα, διότι και αυτός τα ξεραίνει και τα κάνει εύθραυστα. Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε μόνο σε ειδικές περιστάσεις καυτό σίδερο για να τα χτενίζετε.

Γενικά πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική θερμότητα τον χειμώνα, όσο χαλαρωτική κι αν είναι.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος τον χειμώνα είναι να βγαίνετε από το σπίτι με νωπά μαλλιά. Αυτό όμως είναι λάθος, διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να παγώσουν τις στάλες του νερού στους θυλάκους των τριχών, προκαλώντας θραύση των τριχών. Σε τέτοια περίπτωση θα παρατηρήσετε έντονη τριχόπτωση.

Για μεγαλύτερη προστασία των μαλλιών από το κρύο και τον ψυχρό αέρα, καλό είναι να φοράτε πάντοτε καπέλο, κασκόλ ή μαντήλι. Δεν πρέπει όμως να είναι πολύ σφιχτό, αλλά να αφήνει περιθώριο για να «αναπνέουν» τα μαλλιά.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να πίνετε άφθονο νερό, ακόμα κι αν δεν διψάτε.

Τέλος, απαραίτητο είναι να τρώτε και τον χειμώνα όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, συμπεριλαμβάνοντας φρούτα, λαχανικά και λιπαρά ψάρια στη διατροφή σας για να διατηρούνται υγιή.